Business & Finance Παρασκευή 25/08/2023, 09:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

J. Nagel: Είναι νωρίς για να σκεφτεί η ΕΚΤ μια παύση στα επιτόκια

J. Nagel: Είναι νωρίς για να σκεφτεί η ΕΚΤ μια παύση στα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει θέσει επαρκώς υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ώστε να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, εκτίμησε ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel.

«Για εμένα, είναι πολύ νωρίς για να σκεφτούμε μια παύση», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, που είναι και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από το Jackson Hole. Η ΕΚΤ θα περιμένει επιπλέον στοιχεία πριν λάβει μια απόφαση, πρόσθεσε. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι γύρω στο 5%. Άρα αυτό είναι πολύ υψηλό. Στόχος μας είναι το 2%. Οπότε υπάρχει δρόμος».

Ενώ η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σταθερός και η αγορά εργασίας είναι «πραγματικά πολύ καλή», είπε ο Nagel.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου οι αξιωματούχοι θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων ή να κάνουν μία παύση.  

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια τον περασμένο μήνα για ένατη φορά μέσα σε περίπου ένα χρόνο, επιδιώκοντας να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι 425 μονάδες βάσης των αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022, επιβαρύνουν την ανάπτυξη. Ενώ η Ευρωζώνη έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την ύφεση, η Γερμανία εμφανίζεται και πάλι εξαιρετικά αδύναμη, έπειτα και από την ύφεση του χειμώνα.

Ο Nagel είπε ότι δεν περιμένει μια νέα ύφεση στη Γερμανία, καθώς βλέπει καλύτερες προοπτικές για το επόμενο έτος, παρά το αδύναμο τρίτο τρίμηνο.

 «Ακούω πολλούς να αναφέρονται στη Γερμανία σαν τον ‘ασθενή’  της Ευρώπης. Αυτό σίγουρα δεν ισχύει», είπε ο Nagel, επικαλούμενος τη σταθερή ιδιωτική κατανάλωση και τους υψηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους. «Είμαι ακόμα αρκετά αισιόδοξος ότι θα έχουμε μια ήπια προσγείωση».

Εν τω μεταξύ, ο Πορτογάλος ομόλογός του Nagel, Mario Centeno, προέτρεψε τους αξιωματούχους να είναι προσεκτικοί με την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής, λέγοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι στην Ευρωζώνη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde αναμένεται να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τις προοπτικές των επιτοκίων με την ομιλία που θα δώσει σήμερα στο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Jerome Powell: Πριν ένα χρόνο βύθισε τις αγορές – Θα το ξανακάνει;

Γερμανία: Θα γίνει ξανά ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης;

Άσχημα τα σημάδια για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News