Business & Finance Παρασκευή 25/08/2023, 07:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Jerome Powell: Πριν ένα χρόνο βύθισε τις αγορές – Θα το ξανακάνει;

Jerome Powell: Πριν ένα χρόνο βύθισε τις αγορές – Θα το ξανακάνει;

Πέρυσι, η ασυνήθιστα σύντομη ομιλία του Jerome Powell στο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Fed στο Jackson Hole, έπεσε σαν κεραυνός. Η υπόσχεση του προέδρου της Federal Reserve να νικήσει τον πληθωρισμό, ακόμα και με τίμημα μια ύφεση, ανέτρεψε πλήρως τα δεδομένα για τις αγορές και τις οδήγησε σε απότομη πτώση. Φέτος, οι κεντρικοί τραπεζίτες συναντώνται στο Γουαϊόμινγκ την ώρα που αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να αυξήσουν και άλλο τα επιτόκια στη μάχη έναντι του πληθωρισμού.

Όσοι περιμένουν ότι ο Powell θα ανακηρύξει το τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων, αναμένεται να απογοητευτούν.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο πρόεδρος της Fed θα αφήσει μισάνοιχτη την πόρτα για περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, εάν οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει ακόμα περιθώριο η ομιλία του Powell να ταρακουνήσει και πάλι τις αγορές, ειδικά καθώς πραγματοποιείται σε μία περίοδο που το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ αυξάνεται.  Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών αυτόν τον μήνα, έπειτα από τα στοιχεία που έδειξαν ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη.

«Περιμένετε από τον Powell μια άσκηση ισορροπίας: Θα υπογραμμίσει τη μέχρι σήμερα επιτυχία της Fed στη μείωση του πληθωρισμού από το 9,1% στο 3,2%, ενώ επίσης θα αναγνωρίσει ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακηρύξει τη νίκη», είπε στον Guardian ο Ronald Temple, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην επενδυτική εταιρεία Lazard.

«Περιμένω από τον Powell να τονίσει ότι κάθε συνεδρίαση της Fed είναι ‘ζωντανή’, κάτι που σημαίνει ότι τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω και ότι η Fed θα εξαρτάται από τα δεδομένα για τις αξιολογήσεις της. Δεδομένων των χαμηλών επιπέδων ρευστότητας στις αγορές λόγω του Αυγούστου, τυχόν εκπλήξεις από τον Powell θα μπορούσαν να προκαλέσουν ουσιαστική κίνηση στις αγορές».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ – Οι ισορροπίες της Fed

Η ύφεση στις ΗΠΑ δεν είναι πια τόσο σίγουρη – Επανεξετάζουν οι αναλυτές

ΗΠΑ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός – «Φρέναραν» οι υποκείμενες πιέσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News