Business & Finance Δευτέρα 19/09/2022, 15:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bundesbank: Ολοταχώς προς ύφεση η γερμανική οικονομία

Bundesbank: Ολοταχώς προς ύφεση η γερμανική οικονομία

Εμφανέστερα έγιναν τα σημάδια φθοράς της γερμανικής οικονομίας, η οποία φαίνεται να οδεύει ολοταχώς προς ύφεση, όπως καταδεικνύει σχετική έκθεση της Bundesbank.

Ειδικότερα, άμεσο αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής ήταν η μείωση των παραδόσεων ενέργειας, οδηγώντας σε εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και σε αύξηση της αβεβαιότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως σημειώνεται στην έκθεση.

Εκτιμάται επίσης ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί ελαφρώς το τρίτο τρίμηνο και τα επόμενα δύο τρίμηνα η επιβράδυνση θα είναι αισθητή, παρότι τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι επαρκή, ώστε να αποφευχθεί ο υποχρεωτικός περιορισμός της κατανάλωσης τον χειμώνα.

«Υπάρχουν όλο και περισσότερα σημάδια ύφεσης στη γερμανική οικονομία υπό την μορφή μίας ξεκάθαρης, ευρείας και μακροπρόθεσμης συρρίκνωσης της οικονομίας», σημειώνεται στην έκθεση.

Η χώρα κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγει το δυσμενέστερο σενάριο που παρουσιάστηκε στις προβλέψεις της Bundesbank τον Ιούνιο, όπου προβλεπόταν ύφεση 3,2% το 2023. Ωστόσο, το οικονομικό τοπίο παραμένει «εξαιρετικά αβέβαιο».

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός αναμένεται επίσης να ανέβει περαιτέρω μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς μεταξύ άλλων ορισμένα μέτρα στήριξης για φθηνότερα καύσιμα και μεταφορές έληξαν τον Αύγουστο. Μάλιστα, σύμφωνα με την Bundesbank ενδέχεται να φτάσει ακόμη και το διψήφιο ποσοστό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η ενέργεια «γονατίζει» την ατμομηχανή της Ευρώπης: Ύφεση βλέπει το ifo για το 2023

Γερμανία: Πλαφόν στο ρεύμα και εγγυήσεις 67 δισ. ευρώ στις εταιρείες ενέργειας

Γερμανία: Κίνδυνος ακόμα και για τετραψήφια ποσά στους λογαριασμούς ενέργειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News