Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης τελείωσε, λένε οι Γερμανοί
Το τέλος της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης ανακηρύσσει ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel. Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανική τράπεζα Berenberg Bank, σημειώνει ότι η χειμερινή σεζόν τελειώνει με τις ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου να είναι γεμάτες στο 56% της χωρητικότητάς τους, κάτι που σημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να αγοράσουν πολύ λιγότερο αέριο από ό,τι συνήθως, για να προετοιμαστούν για τον επόμενο χειμώνα. Συνεπώς, ο οίκος δεν περιμένει άλλα σοκ στο μέτωπο του ενεργειακού κόστους.
«Η ενεργειακή κρίση έχει λίγο-πολύ επιλυθεί», είπε ο Nagel της γερμανικής κεντρικής τράπεζας στο CNBC. «Είχαμε μια πραγματικά ανησυχητική κατάσταση στο παρελθόν, αλλά αυτό τελείωσε τώρα και οι προοπτικές είναι καλές», πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε, η διαδικασία διαφοροποίησης των προμηθειών φυσικού αερίου της και απεξάρτησης από τη Ρωσία, σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθηκευμένων ποσοτήτων έπειτα από τον ήπιο χειμώνα, σημαίνουν ότι η γερμανική οικονομία είναι καλά τοποθετημένη για να αντιμετωπίσει και τον επόμενο χειμώνα.
Πραγματικά, η Berenberg Bank σημειώνει σε τελευταία ανάλυσή της ότι το τέλος της περιόδου θέρμανσης βρίσκει τις αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης γεμάτες στο 56% της χωρητικότητάς τους, έναντι 26% πριν από έναν χρόνο.
«Η Ευρώπη μπορεί να αφήσει έναν αναστεναγμό ανακούφισης. Η προσπάθεια του Πούτιν να εκβιάσει την Ευρώπη για να εγκαταλείψει την Ουκρανία απέτυχε», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.
Βέβαια, τονίζουν ότι το φυσικό αέριο παραμένει ακριβό, αφού οι τιμές είναι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον διπλάσιες από τα μέσα επίπεδα των 20 ευρώ ανά MWh του διαστήματος 2015-2020. Όμως, η Berenberg δεν περιμένει άλλα σοκ στις τιμές.
Όπως υπολογίζει, οι ανάγκες του επόμενου χειμώνα μπορούν να καλυφθούν.
Το κεντρικό σενάριο της Berenberg στηρίζεται στις εκτιμήσεις ότι:
1) Οι παραδόσεις από τη Ρωσία θα παραμείνουν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα.
2) Ο καιρός θα είναι περίπου ο συνηθισμένος.
3) Η κατανάλωση αερίου θα παραμείνει κατά 15% χαμηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο του 2017-2021.
4) Η εσωτερική παραγωγή φυσικού αερίου και οι εισαγωγές από χώρες πλην της Ρωσίας θα συνεχίσουν στον μέσο όρο των τελευταίων πέντε μηνών.
«Μόνο στην πολύ απίθανη περίπτωση που τρεις από αυτούς τους όρους ανατραπούν σημαντικά από τον Μάιο και μετά, θα βρεθεί η Ευρώπη αντιμέτωπη με ελλείψεις φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα», σημειώνουν οι αναλυτές.
Κατόπιν τούτων, τονίζουν πως με το «σοκ του Πούτιν» να ξεπερνιέται, η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να ανακάμψει μετά την Άνοιξη.
Άλλωστε, και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας προβλέπει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει τη δύναμη να ανακάμψει από το διπλό σοκ της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2023, αλλά ο Joachim Nagel είπε στο CNBC ότι ο ίδιος είναι πιο αισιόδοξος και δεν προβλέψει ύφεση.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News