Business & Finance Σάββατο 20/08/2022, 10:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bundesbank: Θέλει και άλλες αυξήσεις επιτοκίων – Πιθανή μια γερμανική ύφεση

Bundesbank: Θέλει και άλλες αυξήσεις επιτοκίων – Πιθανή μια γερμανική ύφεση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει ύφεση εάν η ενεργειακή κατάσταση κλιμακωθεί.

 «Δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού, πρέπει να ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο Nagel στη Rheinische Post σε συνέντευξή του, αρνούμενος να προσδιορίσει τις μονάδες βάσης που περιμένει για την επόμενη απόφαση αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, τον Σεπτέμβριο. «Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ότι πρέπει να αποφασίζουμε για τη νομισματική πολιτική από συνεδρίαση σε συνεδρίαση».

Η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού. Τα μετέπειτα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ήταν σχεδόν 9%, πάνω από τέσσερις φορές υψηλότερος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

 «Θα είναι κρίσιμο να διατηρηθούν σταθερές οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στο 2%,» δήλωσε ο Nagel. «Είμαι πεπεισμένος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα νομισματικής πολιτικής».

Την ίδια στιγμή, ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε για μια γερμανική ύφεση, την ώρα που η ξηρασία χαμηλώνει τη στάθμη των νερών στα ποτάμια και πλήττει τις μεταφορές. «Εάν η ενεργειακή κρίση επιδεινωθεί, μια ύφεση φαίνεται πιθανή τον επόμενο χειμώνα», είπε ο Nagel. «Η γερμανική οικονομία εξακολουθούσε να αποδίδει αρκετά καλά κάτω από δύσκολες συνθήκες το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, εάν προστεθούν περαιτέρω προβλήματα στις παραδόσεις, για παράδειγμα λόγω των χαμηλών επιπέδων νερού (στα ποτάμια) για παρατεταμένο διάστημα, οι οικονομικές προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο θα επιδεινωθούν περαιτέρω».

Ο επικεφαλής της Bundesbank προέτρεψε τους εργαζόμενους να έχουν υπόψη τους την οικονομική κατάσταση όταν διαπραγματεύονται τους μισθούς.

Το γεγονός ότι ο γερμανικός πληθωρισμός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από το ενεργειακό κόστος «σημαίνει ότι θα πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερο από όσα παράγουμε για την εισαγωγή ενέργειας», είπε. Τα συνδικάτα «ενήργησαν πολύ υπεύθυνα τα τελευταία 25 χρόνια, θα κάνουν το ίδιο αυτή τη φορά, είμαι σίγουρος γι’ αυτό».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News