Business & Finance Σάββατο 10/02/2024, 09:00
ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ

Bloomberg: Στερεύουν οι δυνάμεις της γερμανικής βιομηχανίας

Bloomberg: Στερεύουν οι δυνάμεις της γερμανικής βιομηχανίας

Τα εργοστάσια που στήριξαν την άνοδο της γερμανικής βιομηχανίας και άντεξαν δύο παγκόσμιους πολέμους, φαίνεται πως λύγισαν μετά την ενεργειακή κρίση.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν κλείσει πολλά εργοστάσια σε ολόκληρη τη χώρα και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, αποδεικνύοντας πως η Γερμανία ενδέχεται να χάσει τη θέση της ως βιομηχανικής υπερδύναμης. Η παραγωγή του κλάδου της μεταποίησης συρρικνώνεται σταθερά από το 2017 και η πτώση επιταχύνεται όσο φθίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, όλα τα θεμέλια της γερμανικής βιομηχανίας πέφτουν σαν ντόμινο. Οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την Ευρώπη και προσπαθούν να ανταγωνιστούν με τους εταίρους τους στις κλιματικές επενδύσεις. Η Κίνα αναδύεται ως αντίπαλος και δεν αγοράζει πλέον τόσο γερμανικά προϊόντα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο χτύπημα για ορισμένες μεγάλες βιομηχανίες ήταν το τέλος των τεράστιων όγκων φθηνού φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Παράλληλα με τη διεθνή μεταβλητότητα, η πολιτική παράλυση του Βερολίνου τροφοδοτεί τα χρόνια εγχώρια προβλήματα, όπως οι παλιές υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό που γερνά και η γραφειοκρατία. Ρωγμές αρχίζουν να φαίνονται και στο εκπαιδευτικό σύστημα, που άλλοτε αποτελούσε δυνατό σημείο, λόγω χαμηλών επενδύσεων.

Εξακολουθεί βέβαια να υπάρχει ένας πυρήνας μικρών και δυναμικών παραγωγών και το Βερολίνο διαψεύδει ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί σύντομα σε μια αποβιομηχανοποίηση μεγάλης κλίμακας. Όσο όμως καθυστερούν τα μέτρα στήριξης, δεν υπάρχει ανάχωμα στην πτώση.

«Δεν είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί. Γινόμαστε φτωχότεροι, διότι δεν έχουμε ανάπτυξη. Μένουμε πίσω», δήλωσε τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο διοργάνωσης του Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Christian Lindner. Καταλυτικό ρόλο στην πτώση αυτή έπαιξε η ενεργειακή κρίση, η οποία ακολούθησε το μεγάλο πλήγμα της πανδημίας.

Σε έκθεση του περασμένου Σεπτεμβρίου η Bundesbank καταλήγει ότι εάν η πτώση στη βιομηχανία, η οποία αποτελεί το 20% της οικονομίας, είναι σταδιακή, τότε δεν θα προκαλέσει προβλήματα. Μια τέτοια τάση, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο εργοστασίων βασικών ειδών με χιλιάδες εργαζομένους. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής για έβδομο μήνα

Λίντνερ: Η έλλειψη ανάπτυξης κάνει τη Γερμανία φτωχότερη

Handelsblatt: Η Γερμανία εισέρχεται σε επταετή κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News