Business & Finance Δευτέρα 5/02/2024, 20:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίντνερ: Η έλλειψη ανάπτυξης κάνει τη Γερμανία φτωχότερη

Λίντνερ: Η έλλειψη ανάπτυξης κάνει τη Γερμανία φτωχότερη

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε ότι η χώρα του γίνεται φτωχότερη λόγω της αδυναμίας της παρουσιάσει ανάπτυξη. 

Σε δηλώσεις που έκανε σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη, ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς τις συνέπειες μιας παρατεταμένης περιόδου μικρής ή μηδενικής ανάπτυξης. 

«Δεν είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί. Γινόμαστε φτωχότεροι επειδή δεν έχουμε ανάπτυξη. Μένουμε πίσω», τόνισε. 

Οι δηλώσεις Λίντνερ αποτυπώνουν τη δυσπραγία που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης καθώς εισέρχεται στο δεύτερο μεταπανδημικό έτος στη διάρκεια του οποίου η ανάπτυξη αναμένεται να είναι υποτονική στην καλύτερη περίπτωση. 

«Μου είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν εξάγει κάποιο συμπέρασμα από την ανάλυση αυτή», υπογράμμισε. 

Τα στοιχεία αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δείξουν ότι η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται πλέον σε ένα επίπεδο, που ανεξαρτήτως από την κρίση του Covid, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση. 

Σε όλη αυτή την κατάσταση προστίθεται και το διαρκές δημοσιονομικό αδιέξοδο μεταξύ των τριών κυβερνητικών κομμάτων σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της δημοσιονομικής πολιτικής μετά από δικαστική απόφαση κατά της χρήσης χρηματοδότησης εκτός ισολογισμού. Ενώ έχει πλέον συμφωνηθεί ένα οικονομικό σχέδιο για το 2024, οι προοπτικές του επόμενου έτους παραμένουν θολές από αυτό το αδιέξοδο.

Ο Λίντνερ μίλησε λίγες ώρες αφότου ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε προβλέψεις που μειώνουν κατά το ήμισυ τις προοπτικές του για τη γερμανική ανάπτυξη φέτος σε μόλις 0,3% – ένα μικρό μόλις ποσοστό της πρόβλεψής του 2,9% για την Ομάδα του G20 και λιγότερο από το 0,6% που αναμενόταν για την Ευρωζώνη.

«Η σύγκριση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του G20 είναι αποκαλυπτική. Είναι σαφές σε οποιονδήποτε που έχει καλή θέληση ότι όλα τα κοινωνικά έργα που έχουμε στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του status quo της κοινωνικής ασφάλισης, ότι τα οικολογικά μας προγράμματα και η ανάγκη να δαπανήσουμε περισσότερα για την εξωτερική μας ασφάλεια μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με περισσότερη οικονομική ευημερία, όχι σε διαφορετική περίπτωση.”

Οι συνταγές του Λίντνερ για τη διόρθωση των δεινών της Γερμανίας περιλαμβάνουν περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και λιγότερη γραφειοκρατία, σημεία που επανέλαβε και σήμερα.

«Χρειαζόμαστε μια οικονομική πολιτική σε μεγάλο βαθμό χωρίς χρήματα», είπε, λέγοντας ότι ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αναζητήσουμε μια «κοινωνική οικονομία της αγοράς».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε επίσης την ανάγκη για μείωση της γραφειοκρατίας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε υψηλό όλων των εποχών όσον αφορά το κόστος συμμόρφωσης των γραφειοκρατικών σχεδίων στη Γερμανία», είπε. «Εάν εφαρμοστεί αυτό το πακέτο, θα πέσουμε σε ένα ιστορικό χαμηλό από τότε που εισήχθη ο υπολογισμός του κόστους της γραφειοκρατίας το 2012. Μπορούμε ακόμη και να προχωρήσουμε πέρα από αυτό».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News