Business & Finance Τετάρτη 10/04/2024, 20:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανάκαμψη μετά το «πρώτο σοκ» από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανάκαμψη μετά το «πρώτο σοκ» από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ανάκαμψη παρουσίασαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά την αρχική ξαφνική αντίδραση στα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές να στρέφουν τα βλέμματα στην ΕΚΤ στην αυριανή συνεδρίαση. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,1% αφού όμως άγγιξε χαμηλό μηνός στη διάρκεια της συνεδρίασης, με τις τράπεζες και την ενέργεια να βοηθούν στην ανάκαμψη με κέρδη 0,9% και 0,6% αντίστοιχα. 

Ο DAX στην Φρανκφούρτη και ο MIB FTSE στο Μιλάνο γύρισαν σε άνοδο αφού υποχώρησαν ωστόσο ενδοσυνεδριακά σε αρνητικό έδαφος. Aντίθετα, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στο Παρίσι και στη Μαδρίτη έκλεισαν με πτώση παρότι περιόρισαν τις αρχικές τους απώλειες. 

O γερμανικός DAX κέρδισε 0,11% στις 18.095,96 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,33% στις 7.961,21 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έχασε 0,05% στις 8.045,38 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 υποχώρησε κατά 0,38% στις 10.775 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,27% στις 34.039,63 μονάδες.

Οι αγορές στοιχηματίζουν τώρα ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων έως το Σεπτέμβριο, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ το Μάρτιο. 

Βεβαίως, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένη στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά. 

Οι μετοχές τεχνολογίας ανέκαμψαν επίσης από το «κόκκινο», αφότου ο κλάδος καθοδήγησε τα κέρδη στην αρχή της συνεδρίασης, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου έσοδα από την κατασκευάστρια τσιπ της Ταϊβάν, TSMC. 

Ωστόσο, ο κλάδος του real estate, που επηρεάζεται ιδιαίτερα από την πορεία των επιτοκίων, υποχώρησε 1,5% αμέσως μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τις σουηδικές Balder και Sagax να υποχωρούν περίπου 4% εκάστη. 

Ο κλάδος κοινής ωφελείας υποχώρησε 1,3% με την ιταλική Italgas να χάνει 2,8% της αξίας της, μετά την είδηση για αρχική προσφορά ύψους 4 έως 5 δισ.ευρώ της εταιρείας για την εξαγορά της 2i Rete Gas, ενώ και η Enel υποχώρησε 2,2% μετά από έκρηξη σε υδροηλεκτρική μονάδα στη βόρεια Ιταλία. 

Η Barry Callebaut ενισχύθηκε 11% αφότου η παρασκευάστρια σοκολάτας ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου έσοδα, απομακρύνοντας τις ανησυχίες ότι οι αυξημένες τιμές κακάο θα πλήξουν τη ζήτηση. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News