Business & Finance Δευτέρα 8/04/2024, 20:23
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικές τάσεις με πρωταγωνιστή την Φρανκφούρτη

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικές τάσεις με πρωταγωνιστή την Φρανκφούρτη

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθοδηγούμενες από τους λεγόμενους «κυκλικούς» τομείς, στον απόηχο των ισχυρών στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, παρότι υπάρχει ένα κλίμα επιφυλακτικότητας εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη. 

Ο δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,5%, με το DAX στην Φρανκφούρτη να υπεραποδίδει ελαφρώς έναντι των υπόλοιπων αγορών με κέρδη 0,8%. 

Ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 8.119,30 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,4% στις 7.943,47 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στο +0,9%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε μικρές απώλειες 0,04%. 

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο του αναμενομένου τον Φεβρουάριο, χάρη στον κλάδο κατασκευών. Οι λεγόμενοι «κυκλικοί» τομείς, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες, βιομηχανικά αγαθά και υπηρεσίες, ενισχύθηκαν 1,3% και 0,8% αντίστοιχα, με τον κλάδο πρώτων υλών να καταγράφει κέρδη 2%, με στήριγμα από τις τιμές χαλκού που άγγιξαν υψηλό 14 μηνών. 

Ωστόσο, οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί. «Τα σημερινά στοιχεία ενισχύουν τις ελπίδες ότι η γερμανική οικονομία δεν θα συρρικνωθεί ξανά στο πρώτο τρίμηνο», αναφέρει οικονομολόγος της Commerzbank. Aυτό όμως δεν σημαίνει και σταθερή ανάκαμψη έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε υψηλό δυόμισι εβδομάδων εν όψει τη συνεδρίσης της ΕΚΤ την Πέμπτη. Αυτό που περιμένουν οι επενδυτές είναι η κατευθυντήρια γραμμή που θα δώσει, εάν βέβαια δώσει, ως προς την πορεία των επιτοκίων μετά τον Ιούνιο. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News