Business & Finance Πέμπτη 28/03/2024, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη 7% ο STOXX 600 στο α’ τρίμηνο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη 7% ο STOXX 600 στο α’ τρίμηνο

Με νέο ρεκόρ αποχαιρέτησε το Μάρτιο ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600, ολοκληρώντας το δεύτερο διαδοχικό μήνα κερδών. Ο όμιλος λιανεμπορίου JD Sports γνώρισε την καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια τεσσάρων ετών αφότου επανέλαβε τις ετήσιες προβλέψεις για την κερδοφορία του. 

Ο STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,2%, παρουσιάζοντας στο πρώτο τρίμηνο κέρδη 7%, εν μέσω αισιοδοξίας για επικείμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά και χάρη στο ράλι των μετοχών τεχνολογίας με στήριγμα την φρενήτιδα της τεχνητής νοημοσύνης. 

Ο δείκτης έκλεισε επίσης και τον πέμπτο διαδοχικό μήνα κερδών, με άνοδο 3,7%. 

«Στις αρχές του έτους, οι επενδυτές είχαν εστιαστεί σε λίγες μόνο μετοχές, όμως τώρα το εύρος επιλογών τους αρχίζει να διευρύνεται», αναφέρει ο Nadege Duffose, στρατηγικός αναλυτής της Candriam. Ο αναλυτές υπογραμμίζει ότι περισσότεροι κυκλικοί τομείς, όπως βιομηχανία και τράπεζες, αποδείχθηκαν πολύ πιο ισχυροί απ΄ό,τι αναμενόταν, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν λιγότερο για ύφεση και έχουν εμπιστοσύνη ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν την κίνηση να μειώσουν τα επιτόκιά τους στο τέλος του πρώτου εξαμήνου. 

Ο κλάδος βιομηχανίας και υπηρεσιών ενισχύθηκε 11% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ενώ οι τράπεζες της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν 17,7%. 

Ο τομέας λιανεμπορίου καθοδήγησε τα κέρδη της συνεδρίασης με άνοδο 1,4%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου με κέρδη 0,7%, ακολουθώντας την άνοδο των τιμών αργού καθώς οι επενδυτές περιμένουν περαιτέρω μείωση της προσφοράς. 

Σε επίπεδο μακροοικονομικών, οι πωλήσεις λιανικής στη Γερμανία σημείωσαν απρόσμενη πτώση τον Φεβρουάριο, ενώ ο αριθμός των ανέργων στην χώρα αυξήθηκε λιγότερο του αναμενομένου το Μάρτιο. Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,2%. 

Ο γαλλικός CAC 40 κράτησε οριακά το πρόσημο στις 8.205,81 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,26% στις 7.952,62 μονάδες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η βρετανική οικονομία μπήκε σε μια ρηχή ύφεση στο δεύτερο μισό του 2023.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε οριακά στις 34.750,35 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,26% στις 11.082,80 μονάδες. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News