Business & Finance Τετάρτη 20/03/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Υποτονική συνεδρίαση με πιέσεις από την Kering

Ευρωπαϊκές μετοχές: Υποτονική συνεδρίαση με πιέσεις από την Kering

Στάσιμες παρέμειναν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, δεχόμενες πιέσεις από τις ρευστοποιήσεις του κλάδου πολυτελών ειδών εν απουσία μεγάλων στοιχημάτων από επενδυτές εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της Fed. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε αμετάβλητος στις 505,34 μονάδες, με τον κλάδο προσωπικών και οικιακών καταναλωτικών ειδών , συμπεριλαμβανομένων και των πολυτελών, να υποχωρεί 1,3% και να καθοδηγεί τις απώλειες. 

Η μετοχή της Kering υποχώρησε 11,9% αφότου ο γαλλικός όμιλος πολυτελών ειδών προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου θα υποχωρήσουν περίπου 10%, υπό το βάρος της εξασθένησης των καταναλωτών στην Ασία και ειδικά στην Κίνα. 

Σε συνδυασμό με την προειδοποίηση της Burberry τον Ιανουάριο για την κερδοφορία της, ο κλάδος πολυτελών ειδών βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιδεινούμενη επιβράδυνση της ζήτησης για πολυτελή αγαθά. 

Και άλλες εταιρείες από τον χώρο πολυτελών ειδών, όπως LVMH, Burberry, Richemont και Christian Dior είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν από 1,6% έως 3,2%. 

«Η πτώση της Kering αποτελεί μία προειδοποίηση ότι η επιβράδυνση που είδαμε στην Κίνα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μετά του Covid ανάκαμψη στην Κίνα δεν συνέβη ποτέ στην πραγματικότητα και γίνεται σαφές ότι ο Κινέζος καταναλωτής περιορίζει τις δαπάνες του για πολυτελή είδη», αναφέρει ο Στιούαρτ Κόουλ, επικεφαλής οικονομολόγος της  Equiti Capital.

Σε επίπεδο μακροοικονομικών, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία μειώθηκαν σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, ενώ ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύομισι ετών. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο μπήκε οριακά σε κόκκινο έδαφος στις 7.737,38 μονάδες. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,15% στις 18.015,13 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,48% στις 8.161,41 μονάδες.  

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,09% στις 34.293,29 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 10.752,50. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαμήνυσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να δεσμευτεί για την πορεία των επιτοκίων φέτος, επαναλαμβάνοντας ότι τα εισερχόμενα στοιχεία θα συνεχίσουν να καθορίζουν την πορεία της πολιτικής.  

Σε ομιλία της σήμερα στη Φρανκφούρτη, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «όσον αφορά τα στοιχεία που διαμορφώνουν τις αποφάσεις μας, θα γνωρίζουμε λίγα περισσότερα τον Απρίλιο και πολλά περισσότερα τον Ιούνιο. Από εκεί και πέρα, το μονοπάτι της νομισματικής πολιτικής είναι ασαφές».  

Στο μεταξύ, οι επενδυτές περιμένουν την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed και τις ανακοινώσεις της λίγο αργότερα. Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της στο 5,25% με 5,50%.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News