Business & Finance Τρίτη 26/03/2024, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε νέο ρεκόρ έκλεισε ο STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε νέο ρεκόρ έκλεισε ο STOXX 600

Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε ξανά ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600, με οδηγό τις τράπεζες, ενώ ο γαλλικός όμιλος διανομής υγρών προϊόντων Rubis γνώρισε την καλύτερη συνεδρίαση σε διάρκεια τριών δεκαετιών. 

Ο STOXX 600 έκλεισε στις 511,09 μονάδες με άνοδο 0,2%, ενώ ο δείκτης STOXX 60 για τις μετοχές της Ευρωζώνης έκλεισε με κέρδη 0,4%. Ο STOXX 600 οδεύει προς το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο κερδών με άνοδο μέχρι στιγμής 6,7%, μετά το σήμα που έδωσαν οι κεντρικές τράπεζες για μειώσεις των επιτοκίων στο μέσον της χρονιάς και την άνοδο των μετοχών τεχνολογίας χάρη στη μεγάλη ευφορία για την τεχνητή νοημοσύνη. 

«Παρά τα πιο συγκρατημένα μηνύματα από αξιωματούχους της ΕΚΤ τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ετοιμάζεται για μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο», αναφέρουν αναλυτές της ING. 

Oι συναλλασσόμενοι δίδουν μία πιθανότητα 60% για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ τον Ιούνιο. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι τράπεζες αναδείχθηκαν στο μεγάλο κερδισμένο με άνοδο 1%, χάρη στην άνοδο 1% της BNP Paribas, αφότου η Goldman Sachs αναβάθμισε την τράπεζα στη σύσταση «αγοράς» από «ουδέτερη». 

Την ίδια στιγμή, έρευνα έδειξε ότι το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή ανάκαμψη τον Απρίλιο, καθώς λιγότερα νοικοκυριά ένοιωσαν την ανάγκη να αποταμιεύσουν παρά την αβεβαιότητα ως προς τις οικονομικές εξελίξεις της Γερμανίας. 

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με άνοδο 0,7%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 0,4%. Η γαλλική Rubis κατέγραψε κέρδη 12,5% αφότου η Vincent Bollori αύξησε το μερίδιό της στην εταιρεία σε άνω του 5%. Ο κλάδος λιανεμπορίου ενισχύθηκε 1,6%. 

Επίσης, κέρδη 0,7% παρουσίασε και ο κλάδος ταξιδίων και ψυχαγωγίας χάρη στην άνοδο 1,1% της Flutter καθώς η online εταιρεία στοιχημάτων ανακοίνωσε ότι περιμένει αύξηση των κερδών από τις βασικές της δραστηριότητες κατά 30% φέτος. 

Άνοδο 9,4% παρουσίασε και η ASOS, αφότου ο βρετανικός όμιλος στον χώρο της μόδας ανακοίνωσε ότι η ροή ρευστού στο πρώτο εξάμηνο του έτους βελτιώθηκε χάρη στην υψηλότερη κερδοφορία. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές θα παραμείνουν κλειστές την Παρασκευή και τη Δευτέρα λόγω της αργίας του Πάσχα των Καθολικών. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News