Business & Finance Πέμπτη 28/03/2024, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χαμηλές πτήσεις σε αναζήτηση κατεύθυνσης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χαμηλές πτήσεις σε αναζήτηση κατεύθυνσης

Με μικρές διακυμάνσεις κινούνται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον τζίρο να είναι περιορισμένος. Η αγορά κινείται σε στενό εύρος διακύμανσης τις τελευταίες ημέρες, με δεδομένο και ότι δεν υπάρχουν πολλές ειδήσεις το τρέχον διάστημα, ενώ είναι περίοδος αργιών για τους ξένους διαχειριστές. Σημειώνεται πως σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα για το Χ.Α., ενώ και τη Δευτέρα η αγορά θα είναι κλειστή λόγω των αργιών για το Πάσχα των καθολικών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:30, διαμορφώνεται στις 1.419,22 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,1% με την αξία των συναλλαγών στα 12 εκατ. ευρώ.  

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,08%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,26%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,23% με τις Alpha, ETΕ και Eurobank να καταγράφουν απώλειες κάτω του 1%, ενώ η Πειραιώς σημειώνει κέρδη άνω του 1%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor, της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ.

Σε ό,τι αφορά το πρόσημο του μηνός Μαρτίου, μένει ανοιχτό και θα καθοριστεί από τη σημερινή χρηματιστηριακή ημέρα, με τον Φεβρουάριο να έχει κλείσει στις 1.424,77 μονάδες. Πάντως, ο τρίτος μήνας του έτους είναι «παραδοσιακά» μήνας ρευστοποιήσεων για το Χ.Α., με ιστορικό συχνότητας 66,6% και μέση μηνιαία απόδοση -2,20% τα τελευταία 25 έτη.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται μάλλον νωχελικά από την Παρασκευή με τις συναλλαγές να υποχωρούν, χάνοντας την ευκαιρία να καταγράψει νέο υψηλό έτους λίγο πριν από το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου, καθώς οι συνεδριάσεις είναι διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, όπως σχολιάζει Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ωστόσο, η δημοσιοποίηση των θετικών επιδόσεων συνεχίζεται (E-Net, Austrian Card, Μοτοδυναμική) πιστοποιώντας τις ευοίωνες προοπτικές και πολλών εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ η διοίκηση της Σαράντης έδωσε αισιόδοξο guidance για τις προοπτικές της επόμενης πενταετίας και η ΕΥΔΑΠ επιβεβαίωσε τα του επενδυτικού σχεδιασμού της που περιλαμβάνουν και την Ψυττάλεια.

Παράλληλα καταγράφεται συνωστισμός εγχώριων και διεθνών επενδυτικών οίκων για να αναφερθούν στις αναβαθμίσεις των τιμών-στόχων των μετοχών των συστημικών τραπεζών, με το περιθώριο ανόδου να φτάνει ακόμη και στο 39%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Ισχυροποιείται η άνοδος πριν τις αργίες

Σε αναχρηματοδότηση χρέους με επαναγορές ομολόγων προχωρούν οι τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News