Business & Finance Τετάρτη 27/03/2024, 17:46
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στη διόρθωση με αιχμή τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στη διόρθωση με αιχμή τις τράπεζες

Η πρωινή προσπάθεια για ανάκαμψη απέβη άκαρπη στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την αγορά να σημειώνει απώλειες για τρίτη ημέρα και να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.420 μονάδων υπό το βάρος κυρίως των τραπεζικών πιέσεων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.417,59 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,35% με την αξία των συναλλαγών κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, σαφώς μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις λόγω κυρίως των επικείμενων αργιών του Καθολικού Πάσχα. Eενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.431,22 μονάδες (+0,61%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,42%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,23%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,25% στις 1.199,79 μονάδες με την Alpha να υποχωρεί κατά 1,68%, την Εθνική να χάνει 1,48%, την Πειραιώς να κλείνει στο -1,29% και την Eurobank να σημειώνει απώλειες 0,67%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+3,53%), του ΟΛΠ (+2,38%), της Σαράντης (+1,75%) και της Viohalco (+1,63%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-1,58%), της Εθνικής (-1,48%), της Motor Oil (-1,38%) και της Πειραιώς (-1,29%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Πειραιώς και η Alpha Bank διακινώντας 6.479.724 και 4.990.694 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 24,84 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 8,36 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 41 μετοχές, 65 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές.

Χθες, την αγορά προβλημάτισαν δύο αρκετά «αντίθετες» εκθέσεις για τον ελληνικό κλάδο. Η Euroxx σημείωσε πως παραμένει εξαιρετικά αισιόδοξη, ενώ η Bank of America η οποία και ξεκίνησε εκ νέου κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτική.

Σήμερα, τη σκυτάλη πήρε η Moody’s, η οποία χαρακτηρίζει ισχυρά τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας, καθώς αυτά στηρίχθηκαν από τα υψηλά επιτόκια των δανείων και τις σχετικά χαμηλές επισφάλειες, την ώρα που ο κλάδος μείωσε περαιτέρω τα προβληματικά δάνεια και διατήρησε άνετη χρηματοδότηση και ρευστότητα.  Κατόπιν τούτων, ο οίκος εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του 2024-2025 θα παραμείνουν ισχυρά, παρά την κάποια συμπίεση των περιθωρίων.

Παράλληλα, η Morningstar DBRS θέτει ελαφρώς υψηλότερα τον πήχυ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης, αναμένεται ανάπτυξη 1,5% φέτος (+0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις) και 2,3% το 2025 (+0,3 ποσοστιαίες μονάδες).

Κατά την Depolas Investment Services, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη καθώς αδυναμία να διαφύγει ανοδικά από τις 1.440 μονάδες ενδεχομένως να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της ανοδικής ορμής εφόσον διαπραγματεύεται πάνω από τις 1.400 μονάδες εδώ και δύο περίπου μήνες.

Οι ευρωαγορές, πάντως, συνεχίζουν ανοδικά, ενώ ανάκαμψη καταγράφουν στη Wall Street οι Dow Jones και S&P 500 μετά την τριήμερη διόρθωση. 

Το θετικό κλίμα εδραιώνεται λόγω της προσδοκίας για πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και Fed τον Ιούνιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πλέον με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ξανά στο στόχο του 2% έως τα μέσα του 2025, καθώς η αύξηση των μισθών μετριάζεται, όπως δήλωσε σήμερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Piero Cipollone. «Η αύξηση των μισθών φαίνεται να κινείται εντός πλαισίου, για να μετριαστεί σταδιακά μεσοπρόθεσμα προς επίπεδα που συνάδουν με τον στόχο μας για τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας, σύμφωνα με τις προβλέψεις», δήλωσε ο Cipollone σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι η αγορά προεξοφλεί ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, ωστόσο παραμένει διχασμένη για το αν θα γίνουν δύο ή τρεις ακόμη κινήσεις πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Ανακάμπτουν Dow Jones και S&P 500

Moody’s για τράπεζες: Ισχυρά αποτελέσματα το 2024-2025, ήπια συμπίεση περιθωρίων

Morningstar DBRS: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ελλάδα – Βλέπει 1,5% φέτος και 2,3% το 2025

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News