Business & Finance Τετάρτη 27/03/2024, 11:19
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια ανόδου με επιφυλάξεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια ανόδου με επιφυλάξεις

Ανοδική τάση καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την αγορά να προσπαθεί να επανέλθει στα επίπεδα των 1.430 μονάδων, την ώρα που οι ευρωαγορές δείχνουν να χάνουν τη δυναμική της περασμένης εβδομάδας ενόψει και των αργιών του Καθολικού Πάσχα.

O Γενικός Δείκτης στις 11:15, διαμορφώνεται στις 1.428,67 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,43% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 8,5 εκατ. ευρώ. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,4%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,26%.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται μόλις 0,03% στις 1.215,38 μονάδες με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνει η Πειραιώς (+0,88%), ενώ στο +0,3% διαπραγματεύονται οι Alpha και Εurobank, ενώ η ΕΤΕ καταγράφει πτώση 0,11%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ, της Coca Cola HBC, Quest Συμμετοχών, του ΟΠΑΠ και της Σαράντης. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, της Autohellas και της Elvalhalcor.

Κατά την Depolas Investment Services, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη καθώς αδυναμία να διαφύγει ανοδικά από τις 1.440 μονάδες ενδεχομένως να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της ανοδικής ορμής εφόσον διαπραγματεύεται πάνω από τις 1.400 μονάδες εδώ και δύο περίπου μήνες.

Χθες, την αγορά προβλημάτισαν δύο αρκετά «αντίθετες» εκθέσεις για τον ελληνικό κλάδο. Η Euroxx σημείωσε πως παραμένει εξαιρετικά αισιόδοξη, ενώ η Bank of America η οποία και ξεκίνησε εκ νέου κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτική.

Ειδικότερα, η Euroxx τόνισε πως οι προοπτικές για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο παραμένουν πολύ θετικές ενόψει του ισχυρού μακροοικονομικού σκηνικού, της ευνοϊκής δομής της αγοράς και των χαμηλών αποτιμήσεων, ενώ εκτιμά πως σύντομα οι μερισματικές τους αποδόσεις θα ξεπεράσουν αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις τους, σε όρους τιμής προς κέρδη ανά μετοχή, κινούνται 25%-30% χαμηλότερα σε σχέση με αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών και θεωρεί ότι δεν δικαιολογούνται.

Η Euroxx σημείωσε πως η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα έχουν αναπόφευκτα αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο υπάρχουν ισχυροί αντισταθμιστικοί παράγοντες στον ισολογισμό τους που θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν το επίπεδο ρεκόρ κερδοφορίας του 2023 και στο μέλλον. Αυτά περιλαμβάνουν τη σταθερή πιστωτική ανάπτυξη, το υψηλότερο εισόδημα από τίτλους, τα πιο αργά beta καταθέσεων, την υψηλή μονοψήφια αύξηση των προμηθειών και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου.

Αντίθετα, διχασμένη εμφανίστηκε η Bank of America για τις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας σύσταση αγοράς σε δύο (Eurobank, Πειραιώς) και σύσταση υποαπόδοσης στις άλλες δύο (Alpha Bank, Εθνική). Πιστεύει ότι η πτώση των κερδών ανά μετοχή θα αποτελέσει το επίκεντρο της αγοράς τα επόμενα χρόνια, ενώ τονίζει πως αν και ο κλάδος έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, οι κίνδυνοι παραμένουν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Εξασθενεί το μομέντουμ – Άλμα για την H&M

Wall Street: Με πτώση ο S&P 500 για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News