Business & Finance Παρασκευή 22/03/2024, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πιέσεις με κατοχύρωση κερδών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πιέσεις με κατοχύρωση κερδών

Πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς παρατηρούνται ήπιες ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών μετά τα κέρδη που καταγράφηκαν χθες καλύπτοντας το έδαφος που χάθηκε από τις δύο έντονες διορθώσεις που καταγράφηκαν την Τρίτη 19/3 και τη Δευτέρα 11/3.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει και η Depolas Investment Services το Χ.Α. παραμένει σε ανοδική τροχιά αν και με επιδείνωση της ανοδικής κλίσης, με τη χρηματιστηριακή να τοποθετεί το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον Γενικό Δείκτη μεταξύ των 1.440 και 1.550 μονάδων, συνεχίζοντας πάντως να είναι επιφυλακτική βραχυπρόθεσμα.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:23 διαμορφώνεται στις 1.424,6 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,42% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 12 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,62%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης χάνει 0,14%. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1% με την Alpha να καταγράφει απώλειες άνω του 1%, ενώ πιο περιορισμένη είναι η πτώση σε Πειραιώς, Eurobank και ΕΤΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo, της Alpha Bank και της Aegean Ailines. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, της Viohalco και των ΕΛΠΕ. 

Την ίδια ώρα, φρένο στο ράλι που έφερε τις ευρωαγορές σε νέα ιστορικά υψηλά τραβούν σήμερα οι επενδυτές στις ευρωαγορές.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αιφνιδίασε τις αγορές την Πέμπτη μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,5%. Η απόφαση αυτή κατέστησε την Ελβετία την πρώτη μεγάλη οικονομία που μείωσε τα επιτόκια, σε μια ένδειξη ότι οι policymakers πιστεύουν πως ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν μειώσεις συντομότερα, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της και προέβλεψε μία μόνο μείωση του κόστους δανεισμού αργότερα μέσα στο έτος.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για τρεις μειώσεις των επιτοκίων φέτος και διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν νωρίτερα, αν και ο ιαπωνικός Nikkei 225 ξεπέρασε για λίγο τις 41.000 μονάδες και σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό. Τα futures στη Wall Street κινούνται ανοδικά, ενώ και οι τρεις δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψαν ρεκόρ στην προηγούμενη συνεδρίαση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στασιμότητα στα επίπεδα ρεκόρ

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News