Business & Finance Παρασκευή 22/03/2024, 11:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στασιμότητα στα επίπεδα ρεκόρ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στασιμότητα στα επίπεδα ρεκόρ

Φρένο στο ράλι που έφερε τις ευρωαγορές σε νέα ιστορικά υψηλά τραβούν σήμερα οι επενδυτές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχωρεί ελαφρά κατά 0,06% στις 509,53 μονάδες, αλλά οδεύει προς την όγδοη συνεχή εβδομάδα ανόδου. Ωστόσο, οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι διαπραγματεύονται στο κόκκινο.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX κινείται οριακά θετικά κατά 0,06% στις 18.191 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί κατά 0,2% στις 8.160 μονάδες, ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 κερδίζει 0,5% στις 7.924 μονάδες και ο ιταλικός MIB χάνει 0,1%. 

H αγορά προσπαθεί να «χωνέψει» τον καταιγισμό αποφάσεων νομισματικής πολιτικής των τελευταίων ημερών. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αιφνιδίασε τις αγορές την Πέμπτη μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,5%. Η απόφαση αυτή κατέστησε την Ελβετία την πρώτη μεγάλη οικονομία που μείωσε τα επιτόκια, σε μια ένδειξη ότι οι policymakers πιστεύουν πως ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν μειώσεις συντομότερα, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της και προέβλεψε μία μόνο μείωση του κόστους δανεισμού αργότερα μέσα στο έτος.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για τρεις μειώσεις των επιτοκίων φέτος και διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν νωρίτερα, αν και ο ιαπωνικός Nikkei 225 ξεπέρασε για λίγο τις 41.000 μονάδες και σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό. Τα futures στη Wall Street κινούνται ανοδικά, ενώ και οι τρεις δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψαν ρεκόρ στην προηγούμενη συνεδρίαση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά και για τους τρεις δείκτες– Συνεχίζεται ο ενθουσιασμός

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News