Business & Finance Δευτέρα 18/03/2024, 19:39
ΑΓΟΡΕΣ

Με μικρές απώλειες οι ευρωαγορές – Πιέσεις από τηλεπικοινωνίες

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με πτώση 1,4% στη χειρότερη ημέρα των τελευταίων τριών μηνών, ενώ οι μετοχές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών ενισχύθηκαν 0,9%.

Με μικρές απώλειες οι ευρωαγορές – Πιέσεις από τηλεπικοινωνίες

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθοδηγούμενες από την πτώση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν αφού ο πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε όπως αναμενόταν τον Φεβρουάριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,17% στις 503,94 μονάδες, με τον δείκτη ISEQ της Ιρλανδίας να σημειώνει άνοδο 0,1% και να υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων του.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,01% στις 17.939,21 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,05% στις 7.723,54 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 κατέγραψε πτώση 0,20% στις 8.148,14 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 έχασε 0,01% στις 10.596,70 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB πρόσθεσε 0,01% στις 33.944 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με πτώση 1,4% στη χειρότερη ημέρα των τελευταίων τριών μηνών, ενώ οι μετοχές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών ενισχύθηκαν 0,9%.

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 0,5% αφού το  Brent ξεπέρασε για λίγο τα 86 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, πριν υποχωρήσει, καθώς η Ουκρανία ενέτεινε τις επιθέσεις της στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές.

Οι μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν άνοδο 0,4%, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της αγαπημένης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Nvidia αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε όπως αναμενόταν με ετήσιο ρυθμό 2,6% τον Φεβρουάριο και 0,6% σε μηνιαία βάση, διατηρώντας αμετάβλητες τις απόψεις για τον χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Το σημερινό στοιχείο δεν είναι πιθανό να επηρεάσει ουσιαστικά τις αποφάσεις για μείωση των επιτοκίων, αλλά με την πλειοψηφία των οικονομολόγων να προβλέπει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο, είναι ασφαλές να πούμε ότι η μέτρηση του πληθωρισμού του Φεβρουαρίου δεν θα αλλάξει αρνητικά αυτή την πιθανότητα», δήλωσε ο Michael Field, αναλυτής της Morningstar.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε τελευταία στο 2,458%.

Οι αγορές χρήματος αναμένουν επί του παρόντος ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 83 μονάδες βάσης το 2024.

Εν τω μεταξύ, ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Pablo Hernandez de Cos επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο μετά τη μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Οι συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Τράπεζας της Αγγλίας, που θα πραγματοποιηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα βρίσκονται επίσης στο ραντάρ των επενδυτών για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με την πορεία της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στις εταιρικές ενημερώσεις, οι μετοχές του πολωνικού ομίλου μόδας LPP σημείωσαν άλμα 20,5% στην κορυφή του STOXX 600, ανακτώντας μέρος των απωλειών της περασμένης εβδομάδας οι οποίες σημειώθηκαν μετά την έκθεση της Hindenburg Research που αμφισβήτησε την πώληση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων της το 2022.

Η Signify σημείωσε άνοδο 2,0% μετά την αύξηση της αξιολόγησης και του στόχου τιμής της Barclays για τη μετοχή της εταιρείας λύσεων φωτισμού, ενώ η Alstom, κατασκευάστρια τρένων TGV, πρόσθεσε 6,4% μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης από την Deutsche Bank.

Η Logitech ήταν ένας από τους κορυφαίους πτωτικούς παράγοντες του δείκτη, σημειώνοντας πτώση 6,8%, μετά την είδηση ότι ο οικονομικός διευθυντής Charles Boynton θα αποχωρήσει από την εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού υπολογιστών τον Μάιο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News