Business & Finance Τρίτη 19/03/2024, 10:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης αναμένοντας τη Fed

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης αναμένοντας τη Fed

Οριακές διακυμάνσεις καταγράφονται στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής με το βλέμμα στη διήμερη συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια που ξεκινά σήμερα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 503,9 μονάδες με τον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να σημειώνει πτώση 0,7% ενώ ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύεται κατά 0,4%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,18%, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,03% ενώ ο γαλλικός CAC-40 σημειώνει άνοδο 0,11% και ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,02%.

Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να ωθήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να δώσει σήμα για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, ενώ η αγορά αναμένει ευρέως ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα και σε αυτή τη συνεδρίαση.

Εν τω μεταξύ, μεικτή ήταν η εικόνα στις ασιατικές αγορές στον απόηχο των τελευταίων αποφάσεων νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών Ιαπωνίας και Αυστραλίας.

Η BOJ τερμάτισε επίσημα την πολιτική αρνητικών επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου, αυξάνοντας τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια με το επιτόκιο αναφοράς να διαμορφώνεται από -0,1% σε ένα εύρος από 0% έως 0,1%. Η τράπεζα κατήργησε επίσης την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, σηματοδοτώντας μια ιστορική αλλαγή πολιτικής. Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό την Τρίτη μετά την κίνηση αυτή.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε τα επιτόκια στο 4,35% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News