Business & Finance Παρασκευή 22/03/2024, 17:58
ΑΓΟΡΕΣ

Διόρθωση και πτώση τζίρου στο ΧΑ – Άνοδος 0,22% στην εβδομάδα

Διόρθωση και πτώση τζίρου στο ΧΑ – Άνοδος 0,22% στην εβδομάδα

Με πτώση 0,36% έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω κατοχύρωσης κερδών στην οποία προέβησαν οι επενδυτές μετά τη χθεσινή άνοδο.

Σε εβδομαδιαία βάση καταγράφηκαν κέρδη της τάξης του 0,22%, ενώ από την αρχή του έτους τα κέρδη φτάνουν σε διψήφιο νούμερο.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 90.99 εκατ. ευρώ σήμερα. Τελικά, ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.425,16 μονάδες και εξακολουθεί να «φλερτάρει» με υψηλά 13 ετών. 

«Πρωταγωνιστής» της σημερινής συνεδρίασης ήταν η ΕΥΔΑΠ με άλμα 7,25% και στα 5,92 ευρώ μετά την παρουσίαση του επενδυτικού προγράμματός της, ύψους 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μεγάλο μέρος θα διοχετευθεί στην ανάπτυξη «έξυπνου» δικτύου και στην ενεργειακή ασφάλεια της εταιρείας. Επίσης, στη σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισε η HelleniQ Energy με άνοδο 3,28% στα 8,5 ευρώ, η οποία συνέβαλε στην εξισορρόπηση του γενικού δείκτη.

Ανοδικά, αλλά με μικρότερα κέρδη, κινήθηκαν και η Viohalco (1,08%), η Motor Oil (0,81%), η Eurobank (0,14%) και οριακά κέρδη εμφάνισε ο ΟΠΑΠ. 

Συνολικά, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,57% στις 3.434,21 μονάδες, ενώ βουτιά σχεδόν 1% κατέγραψε και ο τραπεζικός δείκτης. Η Alpha Bank διολίσθησε με πτώση 1,88%, ενώ η Πειραιώς κατέγραψε απώλειες 1,76% και η Εθνική Τράπεζα -0,62%. Το κλίμα ήταν από την αρχή της ημέρας «βαρύ» ενδεχομένως ενόψει του τριημέρου, με τους traders να κατοχυρώνουν κέρδη. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αγορά υποαπέδωσε έναντι του εξωτερικού.

Στο εξωτερικό υπήρξε μικρή επιβράδυνση σε σύγκριση με χθες, όταν το ένα ρεκόρ διαδέχθηκε το άλλο χάρη στην ευφορία που επικράτησε με την χαλάρωση της στάσης των κεντρικών τραπεζών.. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος λίγη ώρα πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης. Αντίστοιχα και η Wall Street, με τον Dow να προχωρά σε διόρθωση μετά το ράλι. Κι όμως, αναμένεται να ολοκληρώσει την καλύτερη εβδομάδα για το 2024.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News