Business & Finance Τρίτη 26/03/2024, 11:29
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μοιρασμένα πρόσημα εν μέσω διεθνούς επιφύλαξης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μοιρασμένα πρόσημα εν μέσω διεθνούς επιφύλαξης

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την ανάπαυλα του τριημέρου, σε ευθυγράμμιση με το κλίμα που επικρατεί στις ευρωαγορές μετά το νέο ρεκόρ του Stoxx 600.

O Γενικός Δείκτης στις 11:15, διαμορφώνεται στις 1.424,37 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,06% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει μικρή πτώση σε ποσοστό 0,18%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,42%. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,20% με την Alpha στο -1,5%, την Eurobank στο -1,1% και την πειραιώς στο -0,8%, ενώ η ΕΤΕ ενισχύεται κατά 0,87%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης, της ΕΥΔΑΠ, της Ελλάκτωρ και της Τέρνα Ενεργειακή. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών, του ΟΛΠ και της Elvalhalcor.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται οριακά έναντι του κλεισίματος του Φεβρουαρίου και απειλεί να σπάσει μια δυσμενή παράδοση 25 ετών, που θέλει τον Μάρτιο να είναι κατεξοχήν μήνας ρευστοποιήσεων με ιστορικό συχνοτητας 66% και μέση μηνιαία απόδοση -2,20%. Η μικρή χρηματιστηριακή διάρκεια της τρέχουσαν εβδομάδας και η εποχική μείωση του ενδιαφέροντος στο εξωτερικό λόγω Μεγάλης Εβδομάδας ενδεχομένως να κρίνουν το τελικό πρόσημο του μήνα στην εκπνοή των συναλλαγών της ερχόμενης Πέμπτης, παρατηρεί ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities.

Πάντως, η Euroxx επισημαίνει σήμερα σε έκθεσή της ότι οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού τομέα παραμένουν πολύ θετικές, λόγω των ισχυρών μακροοικονομικών μεγεθών, της ευνοϊκής δομής της αγοράς και των χαμηλών αποτιμήσεων.

Συγκεκριμένα, δίνει νέα τιμή στόχο για την Πειραιώς στα 5,4 ευρώ από 5,3 πριν με το περιθώριο στο 39%. Επίσης, δίνει νέα τιμή – στόχο για την ΕΤΕ τα 9,8 από 9,4 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται σε 34%. Στα 2,5 ευρώ παραμένει ο στόχος για τη Eurobank (περιθώριο 39%) και στα 2,40 ευρώ για την Alpha (περιθώριο 38%).

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με μικρές μεταβολές την Τρίτη σε συνέχεια της πτώσης που καταγράφηκε χθες στη Wall Street σε μια στάση του πρόσφατου ράλι. Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών της περασμένης εβδομάδας σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ οι αγορές μπαίνουν στο κλίμα του Καθολικού Πάσχα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 0,09% με τις ετοχές των εταιρειών εξόρυξης να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση 1%. Στους εγχώριους δείκτες, ο δείκτης DAX στη Γερμανία ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,17%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί οριακά κατά 0,07% και ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 χάνει 0,11%, ενώ ο βρετανικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,15%.

Στα εταιρικά νέα, η υπηρεσία παράδοσης ειδών παντοπωλείου Ocado σημειώνει άνοδο πάνω από 4%, αφού ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων κατά 10,6% σε ετήσια βάση στο τμήμα λιανικής πώλησης για το πρώτο τρίμηνο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Euroxx: Παραμένει «ταύρος» για τις τράπεζες – Νέες τιμές στόχοι

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News