Business & Finance Τετάρτη 27/03/2024, 15:09
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε κλοιό τραπεζικών πιέσεων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε κλοιό τραπεζικών πιέσεων

Υποχώρηση καταγράφει η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η πρωινή προσπάθεια για άνοδο ανετράπη από την κατοχύρωση κερδών σε δεικτοβαρείς τίτλους και κυρίως στις τράπεζες. Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές -πλην Λονδίνου- με περιορισμένο πάντως το επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω των επικείμενων αργιών στη Δύση για το Καθολικό Πάσχα.

Ο Γενικός Δείκτης στις 15:00 υποχωρεί κατά 0,3% στις 1.418,26 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 50 εκτα., σχετικά περιορισμένη σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει μικρή πτώση σε ποσοστό 0,33%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,22%.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 1,20% στις 1.200,4 μονάδες με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,2%, την Alpha να καταγράφει απώλειες 1,9%, την ΕΤΕ να χάνει 1,15%, ενώ πιο περιορισμένη είναι η πτώση για τη Eurobank (-0,6%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΠΕ. Αντιθέτως, στήριγμα την αγορά δίνουν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Βιοχάλκο και ΔΕΗ.

Κατά την Depolas Investment Services, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη καθώς αδυναμία να διαφύγει ανοδικά από τις 1.440 μονάδες ενδεχομένως να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της ανοδικής ορμής εφόσον διαπραγματεύεται πάνω από τις 1.400 μονάδες εδώ και δύο περίπου μήνες.

Χθες, την αγορά προβλημάτισαν δύο αρκετά «αντίθετες» εκθέσεις για τον ελληνικό κλάδο. Η Euroxx σημείωσε πως παραμένει εξαιρετικά αισιόδοξη, ενώ η Bank of America η οποία και ξεκίνησε εκ νέου κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτική.

Σήμερα, τη σκυτάλη πήρε η Moody’s, η οποία χαρακτηρίζει ισχυρά τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας, καθώς αυτά στηρίχθηκαν από τα υψηλά επιτόκια των δανείων και τις σχετικά χαμηλές επισφάλειες, την ώρα που ο κλάδος μείωσε περαιτέρω τα προβληματικά δάνεια και διατήρησε άνετη χρηματοδότηση και ρευστότητα.  Κατόπιν τούτων, ο οίκος εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του 2024-2025 θα παραμείνουν ισχυρά, παρά την κάποια συμπίεση των περιθωρίων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Moody’s για τράπεζες: Ισχυρά αποτελέσματα το 2024-2025, ήπια συμπίεση περιθωρίων

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News