BUSINESS & FINANCE

Σε αναχρηματοδότηση χρέους με επαναγορές ομολόγων προχωρούν οι τράπεζες

Σε αναχρηματοδότηση χρέους με επαναγορές ομολόγων προχωρούν οι τράπεζες

Σε επαναγορές παλαιότερων τίτλων που «ωριμάζουν» ως προς τον χρόνο ανάκλησής τους προσανατολίζονται οι τράπεζες στο πλαίσιο της πολιτικής αναχρηματοδότησης υφιστάμενου χρέους και κάλυψης των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις – γνωστών ως MREL – που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών. 

Οι επαναγορές στοχεύουν κυρίως στην αναχρηματοδότηση των εκδόσεων, καθώς οι τίτλοι απομειώνουν σταδιακά το ποσό το οποίο προσμετράται στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών για την κάλυψη των  MREL στόχων και προκρίνονται δίνοντας την δυνατότητα στους επενδυτές να εγγραφούν στις νέες εκδόσεις με χαμηλότερο κόστος για την τράπεζα. Με δεδομένο τις βελτιωμένες συνθήκες στις αγορές οι τράπεζες επιτυγχάνουν παράλληλα την μείωση του κόστους για τις νέες εκδόσεις, περιορίζοντας την ετήσια δαπάνη που απαιτείται για την εξυπηρέτηση του χρέους και οι οποίες μεταφράζονται περί 180-200 εκατ. ευρώ ετησίως ανά τράπεζα. 

Η Εθνική ολοκλήρωσε χθες την επαναγορά τίτλων αξίας 320,1 εκατ. ευρώ περίπου στο πλαίσιο της πρότασης για την εξαγορά του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) ύψους 400 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2019 με επιτόκιο 8,25%. Η τιμή επαναγοράς ορίστηκε στο 101,4% και όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα οι ομολογίες που εξαγοράζονται θα ακυρωθούν κατά την ημερομηνία διακανονισμού που έχει οριστεί η 28η Μαρτίου. Το συνολικό ονομαστικό ποσό των ομολογιών που θα παραμείνει οφειλόμενο μετά την ημερομηνία διακανονισμού θα ανέρχεται σε 79,9 εκατ. ευρώ. Η κίνηση συνδυάστηκε με την έκδοση νέων ομολογιών της κατηγορίας Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 5,875%. 

Σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει στις αρχές Ιανουαρίου και η τράπεζα Πειραιώς  επαναγοράζοντας το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης  που είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2019 με τοκομερίδιο 9,75%. Η τιμή επαναγοράς για το ομόλογο ύψους 400 εκατ. ευρώ είχε οριστεί στο 102%, Η επαναγορά συνδυάστηκε με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου  Tier II  ύψους 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 7,25%. Η Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην επαναγορά του ομολόγου που είχε εκδώσει τον Φεβρουάριο του 2020 με τοκομερίδιο 5,5% και το οποίο έχει δυνατότητα ανάκλησης το 2025, ενώ για το 2026 τοποθετείται η ανάκληση του τίτλου της κατηγορίας AT1 που είχε εκδώσει τον Ιούνιο του 2021 με τοκομερίδιο 8,75%.

 Σε σταδιακή αναπλήρωση του Tier II ομολόγου ύψους 950 εκατ. ευρώ που η Τράπεζα είχε εκδώσει το 2018 και είχε καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο με επιτόκιο 6,4% προχωρά και η Eurobank. Ο τίτλος λήγει το 2028 και η Τράπεζα έχει το δικαίωμα ανάκλησης  του σκέλους που αντιστοιχεί στην ετήσια απομείωσή του για τον υπολογισμό του στα κεφάλαια. Να σημειωθεί ότι ο SRB για τα Tier II ομόλογα ορίζει ότι μετά την 5ετία απομειώνεται η αξία τους που υπολογίζεται στα εποπτικά κεφάλαια κατά 20% κάθε χρόνο και επομένως όσο πλησιάζουν στην ωρίμανσή τους μειώνεται και η συνεισφορά τους στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό είχε προχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2022 στην έκδοση αντίστοιχου τίτλου 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 10%, ενώ στο 6,375% διαμορφώθηκε το επιτόκιο για το αντίστοιχο για το ομόλογο που εξέδωσε η Τράπεζα τον Ιανουάριο, αντλώντας 300 εκατ. ευρώ και επιτυγχάνοντας έτσι την σταδιακή αναπλήρωση του τίτλου κατά τα δύο τρίτα περίπου. 

Η Alpha Bank έχει εκδώσει έως σήμερα Tier II τίτλους ύψους 1 δισ. ευρώ με δυνατότητα ανάκλησης το 2025-2026 και ο στόχος για την κάλυψη των MREL υποχρεώσεων προβλέπει την έκδοση senior prefered τίτλων ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Δάνεια 30 δισ. έδωσαν οι τράπεζες το 2023

Πώς πέτυχαν οι τράπεζες κέρδη-ρεκόρ το 2023

Moody’s για τράπεζες: Ισχυρά αποτελέσματα το 2024-2025, ήπια συμπίεση περιθωρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News