Business & Finance Παρασκευή 28/07/2023, 15:34
ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank Equities: Υψηλότερα οι στόχοι για τις τράπεζες – Top pick η Πειραιώς

Eurobank Equities: Υψηλότερα οι στόχοι για τις τράπεζες – Top pick η Πειραιώς

Σε αύξηση των τιμών-στόχου για τις ελληνικές τράπεζες προχωρά η Eurobank Equities, εκτιμώντας ότι έπειτα από την άνοδο του 70% και παραπάνω που έχουν καταγράψει οι μετοχές τους από τις αρχές του έτους, εμφανίζουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι το top pick.

Σύμφωνα με την Eurobank Equities, το ράλι του κλάδου στηρίχθηκε τόσο στις αναβαθμίσεις των προβλέψεων για τα αποτελέσματα (οι προβλέψεις 12μήνου για τα κέρδη ανά μετοχή έχον αυξηθεί κατά 40% από τις αρχές του έτους) όσο και στο re-rating.

Έτσι, ενώ οι αποτιμήσεις του κλάδου διαμορφώνουν σήμερα το P/E στο 5,7 και το P/TBV στο 0,68, οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλα περιθώρια ανόδου για τις μετοχές, ειδικά καθώς τα τρέχοντα επίπεδα τιμών εξακολουθούν να ενσωματώνουν κόστος κεφαλαίου γύρω στο 15%.

Καθώς η συζήτηση τώρα μετακινείται προς τα βιώσιμα επίπεδα της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, με δεδομένο ότι τα επιτόκια αναμένεται να κινηθούν χαμηλότερα έως το 2025, η Eurobank Equities πιστεύει ότι οι μετοχές θα κινηθούν με βάση τις εκτιμήσεις για το κατά πόσο το RoTE μπορεί να ξεπεράσει το επίπεδο του 11-12%.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές θεωρούν ότι ο συνδυασμός των ακόμα συντηρητικών εκτιμήσεων (2025e RoTE c11%), των ελκυστικών αποτιμήσεων και των επερχόμενων καταλυτών (πχ ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας), κάνουν τις τράπεζες μια ελκυστική επένδυση.

Ως αποτέλεσμα, η Eurobank δίνει σύσταση αγοράς για τις τρεις τράπεζες και ανεβάζει την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 2,03 ευρώ, για την Εθνική στα 7,46 ευρώ και για την Πειραιώς στα 4,30 ευρώ.

Έπειτα από το καλό δεύτερο τρίμηνο, οι αναλυτές αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τα καθαρά κέρδη κατά 34% για το 2023, κατά 22% για το 2024 και κατά 11% για το 2025, λόγω των υψηλότερων εκτιμήσεων για τα επιτόκια και των χαμηλότερων για τα beta των καταθέσεων. Τα έσοδα από τόκους αναμένεται να αυξηθούν κατά 38% το 2023, και στη συνέχεια κατά 4% ετησίως το 2024-25.

Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι είναι καλά τοποθετημένες για να αντιμετωπίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων με αύξηση των δανείων (6% κατά μέσο όρο ετησίως έως το 2025), χαρτοφυλάκια δανείων με υψηλότερες αποδόσεις και εξοικονόμηση κόστους, διατηρώντας την απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 11% και μετά το 2025.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Jefferies: Τι κοστίζει στις ελληνικές τράπεζες η αλλαγή στα επιτόκια των αποθεματικών

Fitch: Μείωση του ρίσκου στις ελληνικές τράπεζες – Τι λέει για δάνεια, επιτόκια, κερδοφορία

Θετική η JP Morgan για τις τράπεζες – Τα μηνύματα από τα ραντεβού στην Αθήνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News