BUSINESS & FINANCE

Θετική η JP Morgan για τις τράπεζες – Τα μηνύματα από τα ραντεβού στην Αθήνα

Θετική η JP Morgan για τις τράπεζες – Τα μηνύματα από τα ραντεβού στην Αθήνα

Θετική άποψη σχημάτισαν οι αναλυτές της JP Morgan, έπειτα από τα ραντεβού τους με στελέχη τραπεζών, επιχειρήσεων και ειδικών στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

Η θετική εικόνα του αμερικανικού επενδυτικού οίκου για τις ελληνικές τράπεζες στηρίζεται από τις ισχυρές μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2023 και μετά, από την αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων λόγω της ευνοϊκής δυναμικής των περιθωρίων, την ανθεκτική ζήτηση για  δάνεια και τη σταθερή ποιότητα κεφαλαίων.

Παρότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του τραπεζικού τομέα έχουν αυξηθεί κατά 46% για το 2023 και κατά 23% για το 2024 από τις αρχές του έτους, οι αναλυτές της JP Morgan πήραν πολύ θετικά μηνύματα για τη δυναμική των εσόδων από τόκους και πλέον θεωρούν ότι το consensus μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω. Ο οίκος προβλέπει αναβαθμίσεις έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου.

Έτσι, παρότι οι μετοχές έχουν ήδη ενισχυθεί κατά 70% από τις αρχές του έτους και εμφανίζουν P/TBV στο 0,65 και P/E στο 6, η JP Morgan βλέπει περιθώρια περαιτέρω ανόδου 20% έως τις τιμές-στόχους που έχει δώσει για τα τέλη του έτους. Συνεπώς, διατηρεί σύσταση overweight και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ ξεχωρίζει τις Alpha και Πειραιώς ως τα value plays που προτιμά.

Στις συναντήσεις της, η JP Morgan είδε στελέχη των Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΤτΕ, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ/ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΤΧΣ, HELLENiQ ENERGY, Intrum Hellas, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ και Τράπεζα Πειραιώς.

Τα βασικά μηνύματα από τις συναντήσεις της JP Morgan στην Αθήνα ήταν τα εξής:

• Οι μακροοικονομικές προοπτικές συνεχίζουν να βελτιώνονται, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ανάπτυξη 2%-3,5% το 2023 και 1,5%-2% το 2024, πολύ υψηλότερα από το 0,6%/1% της Ευρωζώνης.

• Η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης συνεχίζεται με καλό ρυθμό και το ύψος των κεφαλαίων μπορεί να αυξηθεί, κάτι που αντανακλά την επιτυχία του προγράμματος.

• Η δυναμική των δανείων των τραπεζών αναμένεται να βελτιωθεί έπειτα από ένα αδύναμο πρώτο εξάμηνο. Από τις συναντήσεις, η JP Morgan διαπίστωσε ότι η σχετική δραστηριότητα άνοιξε το βήμα της τον Ιούνιο.

• Υπάρχουν περιθώρια θετικών εκπλήξεων σε σχέση με τις προβλέψεις του consensus για το 2023. Λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και του υποστηρικτικού spread καταθέσεων-δανείων, τα έσοδα από τόκους αναμένεται να κορυφώσουν το 3-4ο τρίμηνο.

• Η ανατιμολόγηση των δανείων βρίσκεται σε εξέλιξη όπως αναμενόταν, με pass-through 70-75% για τις αυξήσεις επιτοκίων.

• Το κόστος των καταθέσεων παραμένει χαμηλό, καθώς παρότι έχει αρχίσει να αυξάνεται, είναι αρκετά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

• Σημειώνεται κάποιος σχηματισμός νέων κόκκινων δανείων το δεύτερο τρίμηνο, αλλά δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας.

• Οι τράπεζες ελπίζουν για την επιστροφή των μερισμάτων, αλλά είναι προσεκτικές στο guidance τους. Η JP Morgan, πάντως, χαρακτηρίζει ρεαλιστικό το σενάριο για μερίσματα –και αργότερα επαναγορές μετοχών- από το 2023 και μετά.

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Οι νέοι στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Στροφή στις προτιμήσεις της

S&P: Η Ελλάδα οδηγεί το ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών

JP Morgan: Ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες – Βλέπει ανάπτυξη 2% φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News