ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Morgan Stanley: Οι νέοι στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Στροφή στις προτιμήσεις της

Morgan Stanley: Οι νέοι στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Στροφή στις προτιμήσεις της

Σε αύξηση των τιμών-στόχου της για τις ελληνικές τράπεζες προχωρά η Morgan Stanley, εκτιμώντας ότι ο κλάδος μπορεί να δώσει και άλλες υπερ-αποδόσεις. Την ίδια ώρα, όμως, καθώς πλησιάζουμε στην κορύφωση των επιτοκίων, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος εκφράζει προτίμηση για τα ονόματα που έχουν πιο αμυντική καταθετική βάση και έτσι στρέφεται στην Εθνική (την οποία αναβαθμίζει σε overweight) από τη Eurobank (την οποία υποβαθμίζει σε equal-weight). Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει το top pick, όμως τα συνολικά περιθώρια ανόδου του κλάδου υπολογίζονται στο 36%.

Η Morgan Stanley ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank από τα 1,98 ευρώ στα 2,11 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα από τα 7,05 ευρώ στα 7,71 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς από τα 4,04 ευρώ στα 4,27 ευρώ. Για τη Eurobank, ο στόχος διατηρείται στα 2,10 ευρώ.

Morgan Stanley: Οι νέοι στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Στροφή στις προτιμήσεις της-1

Εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι έπειτα από την άνοδο του κλάδου κατά 65% από τις αρχές του έτους (με ώθηση από τις αναβαθμίσεις των προβλέψεων για τα αποτελέσματα, την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τις φθηνές αποτιμήσεις), η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στις διατηρήσιμες μακροπρόθεσμες αποδόσεις.

Εξετάζοντας τους στόχους που ανακοίνωσαν οι ελληνικές τράπεζες για το 2023-2025, η Morgan Stanley καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι θετικές προοπτικές για την αύξηση των δανείων, το περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων και η μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις  μπορούν να φέρουν την απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 12% για τη Eurobank και την Εθνική. Για την Πειραιώς και την Alpha, οι εκτιμήσεις του οίκου για το 2025 μιλούν για ROTE περίπου 10,5%.

Morgan Stanley: Οι νέοι στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Στροφή στις προτιμήσεις της-2

Η Morgan Stanley περιμένει αύξηση των εσόδων από τόκους κατά 38% σε ετήσια βάση το 2023 κατά μέσο όρο, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να διευρύνεται κατά 73 μονάδες βάσης, λόγω της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Για το 2024/2025, οι αναλυτές περιμένουν κατά μέσο όρο μείωση 4% σε ετήσια βάση, λόγω της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ από το υψηλό του 4% στο 2,5%.

Όμως, τα θετικά επιτόκια σημαίνουν ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο το 2025 θα είναι περίπου 2,3% κατά μέσο όρο, δηλαδή υψηλότερο από το 1,8% του 2022.

Σε συνδυασμό με την μέση ετήσια αύξηση των δανείων κατά 7% το διάστημα 2022-2025, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 10%.

Morgan Stanley: Οι νέοι στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Στροφή στις προτιμήσεις της-3

Την ίδια στιγμή, η Morgan Stanley τονίζει ότι τα betas των καταθέσεων είναι το κλειδί. Οι προβλέψεις της για τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών το διάστημα 2023-2025 είναι 17-20% υψηλότερες από το consensus, κάτι που σημαίνει ότι ο οίκος εξακολουθεί να περιμένει αναβαθμίσεις.

Όμως, οι αναλυτές παρακολουθούν το κόστος χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι προθεσμιακές καταθέσεις θα αυξηθούν από το 23% το πρώτο τρίμηνο του 2023 στο 45% έως το 2025, με το μέσο beta των καταθέσεων στο 17% έως τα τέλη του 2023 (έναντι 8% το πρώτο τρίμηνο του 2023). Κάθε αύξηση του beta κατά 5% έχει επίπτωση περίπου 3% στα κέρδη του 2023, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Αναθεωρεί στο 4% το terminal rate της ΕΚΤ

JP Morgan: Ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες – Βλέπει ανάπτυξη 2% φέτος

Fitch: Στο 5,5-6% τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα φέτος – Τι λέει για τις καταθέσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News