Business & Finance Παρασκευή 16/06/2023, 13:14
BUSINESS & FINANCE

Goldman Sachs: Επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο – Τι είπαν οι τράπεζες για περιθώρια, δάνεια, μερίσματα

Goldman Sachs: Επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο – Τι είπαν οι τράπεζες για περιθώρια, δάνεια, μερίσματα

Τα έσοδα από τόκους και τα επιτοκιακά περιθώρια κινούνται πάνω από τις προσδοκίες, τα δάνεια θα επιταχυνθούν από το δεύτερο εξάμηνο, η επενδυτική βαθμίδα θα επιτευχθεί γύρω στον Σεπτέμβριο, είναι τα βασικά συμπεράσματα από τα όσα είπαν οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες στο European Financial Conference της Goldman Sachs. Όλες εκτίμησαν ότι θα διανείμουν μέρισμα το 2024, από τα κέρδη του 2023.

Ειδικότερα, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς συμμετείχαν στο συνέδριο, με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να σημειώνουν ότι τα έσοδα από τόκους κινούνται καλύτερα από ό,τι περίμεναν, λόγω των χαμηλότερων των προβλέψεων betas στις καταθέσεις (εν μέσω αργής στροφής στις προθεσμιακές καταθέσεις) και των αυξήσεων επιτοκίων της ΕΚΤ. Οι τραπεζίτες διαπίστωσαν αύξηση του ανταγωνισμού στο κομμάτι των δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις (που μεταφράζεται σε συμπίεση του spread σε αυτά τα δάνεια, αλλά αποζημιώνεται από τα υψηλά επίπεδα της ποιότητας ενεργητικού).

Η στροφή  στις προθεσμιακές καταθέσεις στο μαζικό κομμάτι της αγοράς είναι πιο αργή, ενώ ανάμεσα στους εύπορους πελάτες είναι γρηγορότερη.

Στα δάνεια, οι τράπεζες διαπίστωσαν ότι η εκκίνηση του έτους ήταν σχετικά αργή, λόγω των σημαντικών αποπληρωμών (κυρίως από ενεργειακές εταιρείες που χρησιμοποίησαν την υψηλή ρευστότητά τους για να αποπληρώσουν δάνεια, εν όψει των αυξήσεων επιτοκίων)  και της αβεβαιότητας των εκλογών. Όμως, περιμένουν επιτάχυνση των χορηγήσεων το δεύτερο εξάμηνο, με τους στόχους του 2023 να επιτυγχάνονται με καθυστέρηση.

Πάντως, τα δάνεια προς επιχειρήσεις αναμένεται να είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς της ανάπτυξης των δανείων το 2023-2025, ενώ τα δάνεια λιανικής και τα στεγαστικά προβλέπονται ασθενέστερα, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 205% για το πρώτο τρίμηνο και περιμένουν ότι θα παραμείνει πολύ πάνω από το 100% μετά την αποπληρωμή των δανείων TLTRO της ΕΚΤ το 2023-2024.

Στην ποιότητα ενεργητικού, οι ευνοϊκές τάσεις έχουν συνεχιστεί το δεύτερο τρίμηνο, με τα NPEs να είναι σταθερά. Η εικόνα του πρώτου εξαμήνου είναι καλύτερη από ό,τι είχε αποτυπωθεί στο guidance των διοικήσεων, καθώς οι εκτιμήσεις για σημαντικά νέα κόκκινα δάνεια λόγω της αύξησης των επιτοκίων δεν επιβεβαιώθηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι τράπεζες είπαν στο συνέδριο της Goldman Sachs ότι θα διανείμουν μέρισμα το 2023, από τα κέρδη του 2023 (σε ποσοστό 10% έως 30%), για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία.  

Η επενδυτική  βαθμίδα

Οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο ή περίπου αυτή την περίοδο. Η αναβάθμιση στο investment grade θα ανοίξει την πόρτα σε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών και των ελληνικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να εκτιμούν ότι οι νέες εκδόσεις ομολόγων τους θα γίνουν με χαμηλότερο κόστος. Επιπλέον, σημειώνουν ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα προσελκύσει νέες κατηγορίες επενδυτών τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές, τονώνοντας τις επενδύσεις και τη ρευστότητα στην οικονομία.

Διαβάστε επίσης: 

Τις ελληνικές προτιμά η Deutsche Bank από τις τράπεζες του Νότου – Οι λόγοι

Morgan Stanley: Ψήφος εμπιστοσύνης για τις τράπεζες με φόντο τις υπερ-αποδόσεις της οικονομίας

Goldman Sachs: Υψηλότερα οι τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News