ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν τους τριγμούς

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν τους τριγμούς

Τα κεφαλαιακά buffers των ελληνικών τραπεζών επαρκούν για να απορροφήσουν τυχόν ζημιές από τα ομόλογα, στην περίπτωση που αυτές χρειαστεί να εγγραφούν, λόγω των εντάσεων στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα, έπειτα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ, αναφέρει ο  Andrea Costanzo, της DBRS Morningstar.

Όπως σημειώνει η DBRS, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντικές επενδύσεις σε ομόλογα,  οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 16% του συνολικού ενεργητικού τους και περίπου δύο φορές τα συνολικά κεφάλαιά τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των τίτλων αυτών είναι ελληνικά κρατικά ομόλογα και άλλοι κρατικοί τίτλοι και περίπου το 80% των ομολόγων εγγράφονται σε αποσβεσμένο κόστος. 

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν τους τριγμούς-1

Στο σημερινό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από την απότομη αύξηση των επιτοκίων, ο οίκος εκτιμά ότι αυτοί οι τίτλοι σε αποσβεσμένο κόστος ενέχουν λογιστικές ζημιές οι οποίες δεν έχουν εγγραφεί στις λογιστικές καταστάσεις των τραπεζών, καθώς αυτά τα ομόλογα δεν καταγράφονται σε marked-to-market βάση.

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν τους τριγμούς-2

Σε ένα θεωρητικό γεγονός που θα οδηγούσε στην πώληση ολόκληρη του χαρτοφυλακίου ομολόγων σε αποσβεσμένο κόστος με προ φόρων ζημιά 5-10% (για παράδειγμα εάν οι ελληνικές τράπεζες αντιμετώπιζαν σημαντικό στρες στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα λόγω της κατάρρευσης της SVB και της Signature Bank στις ΗΠΑ), η DBRS υπολογίζει την επίπτωση στα κεφάλαια γύρω στις 150-300 μονάδες βάσης, δηλαδή χαμηλότερα από τα κεφαλαιακά μαξιλάρια. 

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν τους τριγμούς-3

Επιπλέον, η DBRS χαρακτηρίζει απίθανο το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν σημαντικές πιέσεις στη χρηματοδότηση και στη ρευστότητα, με δεδομένα τα χαρακτηριστικά της καταθετικής τους βάσης στη λιανική και τα επαρκή επίπεδα ρευστότητάς τους. 

Άλλωστε, ο οίκος αξιολόγησης διαπιστώνει ότι τα αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου για το σύνολο του 2022 εμφανίζουν βελτιωμένη καθαρή κερδοφορία έπειτα από τόσα χρόνια στα οποία τα μεγέθη των τραπεζών επηρεάζονταν από τη μείωση του ρίσκου, την αναδιάρθρωση και τον κορωνοϊό. 

Διαβάστε επίσης:

Τι γίνεται με τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για ΑΤ1 εκδόσεις ομολόγων

Στουρνάρας στο CNBC: Θετική η άμεση παρέμβαση των ελβετικών αρχών για τη διάσωση της Credit Suisse

Στουρνάρας: Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στα AT1 της Credit Suisse

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News