ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Moody’s: Καθησυχαστική για τις ελληνικές τράπεζες – Τι λέει για τα ομόλογα

Moody’s: Καθησυχαστική για τις ελληνικές τράπεζες – Τι λέει για τα ομόλογα

Οι αυξανόμενες καταθέσεις στηρίζουν τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του κλάδου για το 2022. Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι δεν περιμένει ουσιαστικές ζημιές από  τις θέσεις των ελληνικών τραπεζών στα ομόλογα, ενώ εκτιμά ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, έστω και με υψηλότερο κόστος. 

Τα σχόλια αυτά της Moody’s κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτά που έκανε σήμερα και η DBRS. Όπως σημείωσε ο οίκος αξιολόγησης, τα κεφαλαιακά buffers των ελληνικών τραπεζών επαρκούν για να απορροφήσουν τυχόν ζημιές από τα ομόλογα, στην περίπτωση που αυτές χρειαστεί να εγγραφούν, λόγω των εντάσεων στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα, έπειτα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές της Moody’s χαρακτηρίζουν άνετη τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, με Liquidity Coverage Ratio (LCR) στο 198% στα τέλη του 2022.

Moody’s: Καθησυχαστική για τις ελληνικές τράπεζες – Τι λέει για τα ομόλογα-1

Οι καταθέσεις των πελατών αυξήθηκαν κατά 5,8% κατά τη διάρκεια του 2022 και παρέμειναν η βασική πηγή χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες, αντιστοιχώντας κατά μέσο όρο στο 71% του συνολικού ενεργητικού. Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ (κυρίως μέσω του TLTRO) έχει σταδιακά μειωθεί στο 11% των assets κατά μέσο όρο, ενώ η Moody’s περιμένει σταδιακή περαιτέρω μείωση το 2023-2024, η οποία θα βελτιώσει περαιτέρω τη ρευστότητα.

Αναφορικά με την έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα ομόλογα, η Moody’s σημειώνει ότι αυτά αποτελούν περίπου το 1/2 του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου και καταγράφονται κυρίως ως Held-to-Maturity σε αποσβεσμένο κόστος. Έτσι, η αύξηση των επιτοκίων κατά τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργήσει κάποιες λογιστικές ζημιές σε αυτά τα χαρτοφυλάκια, αν και αυτές περιορίζονται μέσω του hedging.

«Δεν περιμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εγγράψουν κάποιες ουσιαστικές ζημιές στο fair value από τα αυτά τα κρατικά ομόλογα», σημειώνουν οι αναλυτές. 

Επιπλέον, και οι τέσσερις τράπεζες συνέχισαν να βγαίνουν στις αγορές ομολόγων το 2022, προκειμένου να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις MREL τους, με τη Moody’s να σημειώνει ότι αφότου ο κλάδος ανέκτησε την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων το 2019, έχει εκδώσει ομόλογα περίπου 10,1 δισ.  ευρώ. Συνεπώς, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζονται από τις αγορές τα επόμενα 2-3 χρόνια, έστω και με υψηλότερο κόστος, ώστε να πιάσουν τους στόχους MREL έως το 2025.

Σε ο,τι αφορά την εικόνα των αποτελεσμάτων του κλάδου για το 2022, η Moody’s διαπίστωσε ισχυρά μεγέθη, που στηρίχθηκαν από την υψηλή πιστωτική επέκταση και τα επιτόκια, την ώρα που ο κλάδος μπόρεσε να καθαρίσει τους ισολογισμούς και να αυξήσει περαιτέρω τις καταθέσεις.

Moody’s: Καθησυχαστική για τις ελληνικές τράπεζες – Τι λέει για τα ομόλογα-2

Τα προβληματικά δάνεια μειώθηκαν περαιτέρω, αν και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού θα είναι πλέον δυσκολότερη. Τα NPEs συνέχισαν να μειώνονται το 2022, όμως οι πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλότερα επιτόκια θα κάνουν πιο δύσκολη την ουσιαστική μείωσή τους φέτος.

Moody’s: Καθησυχαστική για τις ελληνικές τράπεζες – Τι λέει για τα ομόλογα-3

Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια, αυτά καλύπτουν άνετα τις απαιτήσεις, όμως η ποιότητά τους εξακολουθεί να υπονομεύεται από το υψηλό επίπεδo των αναβαλλόμενων φόρων. 

Διαβάστε επίσης: 

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν τους τριγμούς

Τι γίνεται με τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για ΑΤ1 εκδόσεις ομολόγων

Στουρνάρας: Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στα AT1 της Credit Suisse

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News