BUSINESS & FINANCE

Τις ελληνικές προτιμά η Deutsche Bank από τις τράπεζες του Νότου – Οι λόγοι

Τις ελληνικές προτιμά η Deutsche Bank από τις τράπεζες του Νότου – Οι λόγοι

Τις ελληνικές τράπεζες επιλέγει η Deutsche Bank ανάμεσα σε όλες του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς προβλέπει ότι θα ωφεληθούν περισσότερο από την οικονομική ώθηση και κατ΄ επέκταση την αύξηση των δανείων που θα φέρει το Ταμείο Ανάκαμψης. Αντίθετα, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι η θετική επίδραση θα είναι πολύ μικρότερη στην Πορτογαλία, την Ιταλία και ειδικά την Ισπανία.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει εμφανίσει τη μεγαλύτερη μείωση των δανείων στην Ευρώπη, με διαφορά, σε διάστημα άνω της μίας δεκαετίας, κυρίως λόγω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία αντιστοιχούσαν σχεδόν στα μισά από τα συνολικά δάνεια, αλλά  και της έλλειψης ζήτησης, όπως σημειώνει η Deutsche Bank. Η έλλειψη ζήτησης παραμένει ένα θέμα για τα στεγαστικά δάνεια, όπου οι μειώσεις παραμένουν σημαντικές (-4% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα το μερίδιό τους επί του συνόλου των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα να πέφτει κάτω από το 30%).

Τις ελληνικές προτιμά η Deutsche Bank από τις τράπεζες του Νότου – Οι λόγοι-1

Όμως, τα επιχειρηματικά δάνεια αυξάνονται με σχεδόν διψήφιο ρυθμό, με την Deutsche Bank να εκτιμά ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, επιτρέποντας στο σύνολο των δανείων να εμφανίσει θετική μεταβολή σε ετήσια βάση (περίπου 3%).

Τις ελληνικές προτιμά η Deutsche Bank από τις τράπεζες του Νότου – Οι λόγοι-2

Συνολικά, οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου μιλούν για υψηλές ελπίδες, οι οποίες στηρίζονται στην αναβίωση των επενδύσεων, με το ΑΕΠ της Ελλάδας να υπερ-αποδίδει έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου μέχρι στιγμής και τα κοινοτικά κονδύλια να έχουν σημαντική συνεισφορά.

Παρότι οι πολλαπλασιαστές για τα 70 δισ. ευρώ που αναμένονται στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έως το 2026 εκτιμώνται σχετικά χαμηλοί, η συνολική επίδραση θα είναι αδιαμφισβήτητα ισχυρή, με δεδομένα τα χαμηλά επίπεδα του δανεισμού στη χώρα, τονίζει η Deutsche  Bank.

Η αύξηση των spreads και οι κίνδυνοι

Παρότι αναγνωρίζει ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες εμφανίζουν μεγαλύτερη των προβλέψεων ανθεκτικότητα, ο κίνδυνος του υψηλού πληθωρισμού και της οικονομικής επιδείνωσης λόγω των υψηλότερων επιτοκίων έχει αναζωπυρώσει τους φόβους ότι οι οικονομίες του Νότου θα μπορούσαν να γίνουν και πάλι ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, σημειώνει ο οίκος.

Τις ελληνικές προτιμά η Deutsche Bank από τις τράπεζες του Νότου – Οι λόγοι-3

Συνεπώς, το λεγόμενο sovereign risk αναγνωρίζεται σαν ένας πιθανός αρνητικός παράγοντας για αυτές τις χώρες και άρα για τις τράπεζές τους.

Τις ελληνικές προτιμά η Deutsche Bank από τις τράπεζες του Νότου – Οι λόγοι-4

Όμως, κοιτάζοντας τις λεπτομέρειες, ο οίκος σημειώνει:

–          Τα spreads των κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να εμφανίζουν καλές επιδόσεις, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, με την Ιταλία να αποτελεί το βασικό ερωτηματικό.

–          Η δυνητική ανάγκη μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα αποτελούσε περισσότερο απειλή για την οικονομική ανάπτυξη παρά ένα άμεσο πλήγμα στους ισολογισμούς ή και τα κεφάλαια των τραπεζών, λόγω της άμεσης έκθεσης στα κρατικά ομόλογα.

–          Οι οικονομίες της Ν. Ευρώπης αναμένεται να είναι ανάμεσα στις πρώτες σε επιδόσεις το 2023-2025, κάτι που θα στηρίξει και τις αξιολογήσεις τους.

Διαβάστε επίσης: 

Τράπεζες: Αποπληρωμή 500 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ δοκιμάζει τις αντοχές τους – Ποιες θα πιεστούν

«Ξεπαγώνει» η αγορά των AT1 με εκδόσεις των BBVA, Τρ. Κύπρου – Μετά την Credit Suisse

Morgan Stanley: Ψήφος εμπιστοσύνης για τις τράπεζες με φόντο τις υπερ-αποδόσεις της οικονομίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News