Business & Finance Τρίτη 13/06/2023, 14:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεπαγώνει» η αγορά των AT1 με εκδόσεις των BBVA, Τρ. Κύπρου – Μετά την Credit Suisse

«Ξεπαγώνει» η αγορά των AT1 με εκδόσεις των BBVA, Τρ. Κύπρου – Μετά την Credit Suisse

Ανοίγει η αγορά των τραπεζικών ομολόγων AT1 στην Ευρώπη, τρεις μήνες μετά την αναγκαστική πώληση της Credit Suisse, στο πλαίσιο της οποίας πάρθηκε η αμφιλεγόμενη απόφαση να χάσουν το σύνολο των χρημάτων τους οι επενδυτές που είχαν αγοράσει αυτούς τους τίτλους της ελβετικής τράπεζας.

Η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria και η Τράπεζα Κύπρου πουλάνε τα πρώτα ομόλογα AT1  στην Ευρώπη μετά την πλήρη διαγραφή των τίτλων 17 δισ. δολαρίων της Credit Suisse, στο πλαίσιο της διάσωσής της μέσω του deal με την UBS.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ισπανική BBVA συνάντησε αξιοπρεπή ζήτηση, καθώς έχει λάβει προσφορές άνω των 3 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής για το ομόλογο, από το οποίο σχεδιάζει να αντλήσει έως 1 δισ. ευρώ. Ο τίτλος προσφέρει αρχική απόδοση γύρω στο 8,75%, δηλαδή χαμηλότερη από τις σημερινές αποδόσεις των τριών AT1 της τράπεζας που υπάρχουν ήδη, σε μια ένδειξη ότι η επενδυτική διάθεση για αυτά τα ριψοκίνδυνα ομόλογα αρχίζει να ανακάμπτει.

Η Τράπεζα Κύπρου εκδίδει τίτλους συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ, με αρχική απόδοση γύρω στο 12,5%. Σύμφωνα με το Bloomberg, έλαβε υγιείς προσφορές, που ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ.

Με τις δύο αυτές εκδόσεις ανοίγει ξανά η αγορά που «πάγωσε» για αρκετούς μήνες. Η μέση απόδοση των τίτλων AT1 των ευρωπαϊκών τραπεζών εκτινάχθηκε πάνω από το 15% τον Μάρτιο, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να «ξεφορτωθούν» τα ομόλογα αυτά, έπειτα από τις εξελίξεις στην Credit Suisse. Έκτοτε, εμφανίζουν αποκλιμάκωση περίπου στο 9,9%.

«Μια νέα επιτυχημένη έκδοση από έναν εθνικό πρωταθλητή (BBVA), θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στα AT1 σαν asset class και θα ξεδιαλύνει τις ανησυχίες γύρω από τις επικείμενες εκδόσεις άλλων τραπεζών», λέει στο Bloomberg ο David Arnaud, διαχειριστής της Canada Life Asset Management.

Η απόφαση για πλήρη διαγραφή των AT1 της Credit Suisse σόκαρε την αγορά, καθώς οι επενδυτές αυτοί έχασαν το σύνολο των χρημάτων τους, ενώ οι κάτοχοι των μετοχών της τράπεζας (που συνήθως έχουν χαμηλότερη προτεραιότητα) έσωσαν μέρος της επένδυσής τους.

Τα ομόλογα AT1 βοηθούν τις τράπεζες να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς πόρους τους και να συμμορφωθούν με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις. Οι τίτλοι δημιουργήθηκαν από τις εποπτικές αρχές του κλάδου μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, σε μία προσπάθεια οι κρίσεις αυτές να επιβαρύνουν τους πιστωτές και όχι τους φορολογούμενους. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί το deal της Credit Suisse πλήττει τις άλλες τράπεζες – Σοκ σε μία αγορά 275 δισ. δολαρίων

Πώς οι Ελβετοί έσωσαν την Credit Suisse με τα μαθήματα της ελληνικής κρίσης

Credit Suisse: Χωρίς αποζημίωση οι κάτοχοι CDS για τα ομόλογα ΑΤ1

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News