Business & Finance Παρασκευή 9/06/2023, 12:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Εγγυήσεις 9 δισ. φράγκων από την ελβετική κυβέρνηση για την Credit Suisse

UBS: Εγγυήσεις 9 δισ. φράγκων από την ελβετική κυβέρνηση για την Credit Suisse

Συμφωνία για κάλυψη ζημιών έως 9 δισ. ελβετικών φράγκων -που ενδέχεται να προκύψουν από την εξαγορά της Credit Suisse– σύνηψε η UBS με την ελβετική κυβέρνηση. Η συμφωνία αυτή, με την οποία κλείνει ένα εξαιρετικά δύσκολο σημαντικό κεφάλαιο για την ιστορική διάσωση της ελβετικής τράπεζας, αφορά συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα αντιστοιχεί περίπου στο 3% των περιουσιακών στοιχείων υπό τη διαχείριση του νέου (συγχωνευμένου) τραπεζικού ομίλου. Δεδομένου ότι δεν εκκρεμούν άλλα εμπόδια, η τελική συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται πως μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς στα μέσα Μαρτίου, η UBS ζητούσε προστασία από περιουσιακά στοιχεία, των οποίων το ρίσκο είναι δύσκολο να αξιολογηθεί και τα οποία σκοπεύει να ρευστοποιήσει πλήρως ή μερικώς.

Έτσι, στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη με την ελβετική κυβέρνηση, η UBS θα αναλάβει τα πρώτα 5 δισ. φράγκα σε δυνητικές απώλειες και η κυβέρνηση θα παρέμβει για την κάλυψη των επόμενων 9 δισ. φράγκων. Σημειώνεται πως το χαρτοφυλάκιο που αφορά η συμφωνία περιλαμβάνει ιδίως δάνεια, παράγωγα, καθώς και περιουσιακά στοιχεία και προϊόντα που δεν ανήκουν στους βασικούς τομείς δραστηριοποίησης της Credit Suisse.

Όπως γνωστοποίησε σήμερα η ελβετική κυβέρνηση, για τον υπολογισμό των απωλειών θα ληφθούν υπόψιν και τυχόν κέρδη από αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο, ενώ υψηλή προτεραιότητα θα δοθεί στην συρρίκνωση των πιθανών απωλειών και την αποφυγή της ενεργοποίησης της συμφωνίας εν γένει. Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti, δήλωσε πρόσφατα από την πλευρά του ότι είναι αρκετά απίθανο σενάριο να υπάρξουν απώλειες για το ελβετικό κράτος.

Η συμφωνία θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και την τελική αξιολόγηση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου και υποχρεώνει την UBS να καταβάλει στην ελβετική κυβέρνηση μια σειρά από χρεώσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

Διαβάστε επίσης:

UBS: Στο τέλος Αυγούστου τα αποτελέσματα εξαιτίας περιπλοκών στην εξαγορά της Credit Suisse

EIU: Η νέα κρίση και ποιες χώρες κινδυνεύουν από το doom loop τραπεζών-χρέους

Καμπανάκι SRB: Υπάρχουν τράπεζες too big to fail στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News