Business & Finance Δευτέρα 22/05/2023, 14:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι SRB: Υπάρχουν τράπεζες too big to fail στην Ευρωζώνη

Καμπανάκι SRB: Υπάρχουν τράπεζες too big to fail στην Ευρωζώνη

Η περίπτωση της Credit Suisse καταδεικνύει ότι οι κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης θα χρειαστούν ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες στην περίπτωση κατάρρευσης, όπως προειδοποίησε το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board – SRB).

Ειδικότερα, η αιφνιδιαστική διάσωση της ελβετικής τράπεζας κατέστησε σαφές πως όταν μια συστημικά σημαντική τράπεζα βρεθεί σε κρίση, τότε θα εξαντληθούν οι βασικοί και οι πρόσθετοι μηχανισμοί έκτακτης στήριξης. Αυτό δήλωσε σε ευρωπαίους αξιωματούχους το SRB, η ευρωπαϊκή αρχή που διαχειρίζεται καταρρεύσεις τραπεζών και παίζει σημαντικό ρόλο στην πιστωτική σταθερότητα του μπλοκ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μετά την κρίση του 2008, οι εποπτικές αρχές ανά τον κόσμο προσπαθούν να βάλουν τέλος στον κύκλο στήριξης των τραπεζών από τους φορολογούμενους. Ωστόσο, η ανάγκη στήριξης της αιφνιδιαστικής εξαγοράς της Credit Suisse από τους Ελβετούς πολίτες και την κεντρική τράπεζα της χώρας, επιβεβαιώνει ότι οι μεγάλες τράπεζες εξακολουθούν να είναι «too big to fail» (υπερβολικά μεγάλες για να καταρρεύσουν).

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας συμφώνησε να ανοίξει επιπλέον πιστωτικές γραμμές 200 δισ. ελβετικών φράγκων στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS. Ο CEO της UBS, Sergio Ermotti, δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» το σενάριο ζημίας για την ελβετική κυβέρνηση ή το SRB.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί το μέγεθος του SRB με έκτακτο στήριγμα (backstop) για την χρηματοδότηση του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRF) των τραπεζών της Ευρωζώνης. Το SRF στηρίζεται σε συνεισφορές των τραπεζών και ανερχόταν στα 66 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Τελικά, θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 1% των καταθέσεων στις χώρες της Ευρωζώνης.

«Η ελβετική περίπτωση επιβεβαίωσε ότι οι ανάγκες μιας συστημικά σημαντικής τράπεζας παγκοσμίως θα υπερβαίνουν το SRF και το έκτακτο στήριγμα. Η εμπλοκή του ευρωσυστήματος εξακολουθεί να απαιτείται», σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ο Sebastiano Laviola, μέλος του δ.σ. του SRB. Ο ίδιος τόνισε ότι ορίζοντας μηχανισμούς ρευστότητας που συνδέονται με τους επενδυτές μειώνεται ο κίνδυνος για ντόμινο καταρρεύσεων και στηρίζονται οι στρατηγικές εξυγίανσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντίκτυπος από την κατάρρευση της Credit Suisse και των αμερικανικών τραπεζών στα υπόλοιπα ιδρύματα του μπλοκ ήταν περιορισμένος. Αυτό επιβεβαιώνει την ευστάθεια των τραπεζικών κανόνων στην Ε.Ε., αλλά δεν είναι λόγος εφησυχασμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Στο μικροσκόπιο η ρευστότητα των τραπεζών – Εξετάζει αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων

Το μεγάλο «στοίχημα» των 8 δισ. ευρώ των ελληνικών τραπεζών

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Η περίοδος των «παχυλών» εσόδων φθάνει στο τέλος της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News