Business & Finance Παρασκευή 19/05/2023, 21:33
ΒUSINESS & FINANCE

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Η περίοδος των «παχυλών» εσόδων φθάνει στο τέλος της

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Η περίοδος των «παχυλών» εσόδων φθάνει στο τέλος της

Η έκρηξη στα έσοδα από χορηγήσεις δανείων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αρχίζει την αντίστροφή μέτρηση, καθώς οι τράπεζες πιέζονται να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για καταθέσεις τη στιγμή που οι επιτοκιακές αυξήσεις πλησιάζουν στην κορύφωσή τους.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης κατέγραψαν τριμηνιαία πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σπάζοντας ένα ανοδικό σερί τεσσάρων τριμήνων που είχε ενισχύσει την κερδοφορία τους πέρυσι. Αρκετοί επικεφαλής τραπεζών επεσήμαναν την αύξηση του ανταγωνισμού και την επιταχυνόμενη κίνηση μεταξύ των πελατών να μεταφέρουν χρήματα σε λογαριασμούς υψηλότερης απόδοσης ως βασικούς λόγους για την τάση.

Τα καθαρά έντοκα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο ήταν «πιθανώς η κορύφωση», δήλωσε η οικονομική διευθύντρια της Commerzbank, Bettina Orlopp. Ωστόσο, η μέτρηση θα παραμείνει πολύ πάνω από το επίπεδο που ήταν πριν αρχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξάνει τα επιτόκια πέρυσι, είπε.

Τα έντοκα έσοδα αρχίζουν να μειώνονται

Source: Bloomberg Intelligence, Bloomberg calculations

 

Πρόκειται για το πιο ξεκάθαρο σημάδι μέχρι τώρα ότι η καλύτερη περίοδος που διανύει ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος εδώ και πάνω από μια δεκαετία φθάνει στο τέλος της. Η επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων δεν απέφερε στις τράπεζες μόνο απροσδόκητα μεγάλα κέρδη από τα χρήματα που διακρατούν στην κεντρική τράπεζα, αλλά και τους επέτρεψε να αυξήσουν τις τιμές των δανείων τους ενώ τα επιτόκια που προσφέρουν στους καταθέτες αυξάνονται πολύ σταδιακά.

Τώρα, ωστόσο, οι αποταμιευτές μετατοπίζουν όλο και περισσότερο τα χρήματά τους από καταθέσεις όψεως σε προθεσμιακές, οι οποίες πληρώνουν πολύ περισσότερα. Η τάση επιταχύνεται από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, όταν η ΕΚΤ άρχισε να εφαρμόζει ολοένα και πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Έφτασε σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ. 

Αρκετές τράπεζες ανακοίνωσαν επίσης ότι ο εντεινόμενος ανταγωνισμός τις αναγκάζει να προσφέρουν καλύτερους όρους. Η Orlopp εκτιμά ότι η Commerzbank θα καταλήξει να μοιράζεται το ένα τρίτο των κερδών της από τις καταθέσεις με τους πελάτες της μέχρι το τέλος του έτους, από μόλις 15% το πρώτο τρίμηνο, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel είπε ότι το ποσοστό μετακύλισης θα αυξηθεί από 10% σε 40% την ίδια περίοδο.

Οι καταθέτες αποφεύγουν τις καταθέσεις όψεως

Source: ECB, Bloomberg calculations

 

Το τέλος του κύκλου σύσφιξης της ΕΚΤ – που αναμένεται φέτος – θα παίξει επίσης ρόλο καθώς θα επιτρέψει τη μείωση της διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων που κερδίζουν οι τράπεζες για το δανεισμό και αυτών που προσφέρουν στις τραπεζικές καταθέσεις. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News