Business & Finance Πέμπτη 23/03/2023, 11:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτεραιότητα ο πληθωρισμός έναντι της τραπεζικής κρίσης – Αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Προτεραιότητα ο πληθωρισμός έναντι της τραπεζικής κρίσης – Αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Κατά 50 μονάδες βάσης αύξησε το επιτόκιο αναφοράς η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, ενώ έδωσε σήμα ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις. Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να «μάχεται» εναντίον του πληθωρισμού στον απόηχο της κατάρρευσης της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας και μάλιστα με την κίνηση αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι ο περιορισμός των πιέσεων στις τιμές είναι υψηλότερη προτεραιότητα.

Το επιτόκιο αναφοράς ανήλθε στο 1,5%, όπως και ήταν ευρέως προσδοκώμενο τουλάχιστον πριν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, η οποία προκάλεσε ταραχές στην αγορά και επιδείνωσε τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα είναι απαραίτητες οι περαιτέρω αυξήσεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης Thomas Jordan, μετά την ανακοίνωση της απόφασης. «Προκειμένου να παρέχουμε τις κατάλληλες νομισματικές συνθήκες, η κεντρική τράπεζα παραμένει επίσης διατεθειμένη να είναι ενεργή στην αγορά συναλλάγματος», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η δραστηριοποίηση στην αγορά αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αντίστοιχα και η απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα για την αύξηση των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας με την κίνηση αυτή θεωρεί ότι η αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων είναι υψηλότερη προτεραιότητα από την τραπεζική ταραχή που προκάλεσε η κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών και η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Paul Krugman: Πόσο μεγάλη είναι στην πραγματικότητα η τραπεζική κρίση;

Credit Suisse: Οι κάτοχοι ομολόγων AT1 σκέφτονται να κινηθούν νομικά

Credit Suisse: Η κατάρρευσή της αποκαλύπτει «πικρές» αλήθειες για την Ελβετία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News