Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 09:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες προσφυγές κατά της Credit Suisse από ομολογιούχους 

Νέες προσφυγές κατά της Credit Suisse από ομολογιούχους 

Αυξάνονται οι αγωγές κατά της συμφωνίας διάσωσης της Credit Suisse. Εκατοντάδες ακόμη ομολογιούχοι προχώρησαν σε αγωγές κατά της ρυθμιστικής αρχής τραπεζών της Ελβετίας, αφού οι τίτλοι που κατείχαν, συνολικής αξίας περίπου 1,7 δισ. δολάρια μηδενίστηκαν, μετά από την συμφωνία εξαγοράς της τράπεζας από την ανταγωνίστρια UBS Group. 

Η νομική εταιρεία Pallas Partners που κατέθεσε την μήνυση στα ελβετικά δικαστήρια στις 18 Απριλίου ανέφερε πως η ελβετική Αρχή δεν είχε κανένα δικαίωμα να απομειώσει τα ομόλογα και ζητά την πλήρη αποζημίωση των πελατών της, περίπου 90 θεσμικών επενδυτών και διαχειριστών επενδύσεων που έχουν περίπου 1,35 δισ. δολάρια των λεγόμενων Additional Tier 1 (ΑΤ1) ομολόγων και περίπου 900 φυσικών προσώπων και family offices που έχουν περίπου 300 εκατ. δολάρια. 

«Πρόκειται για κατάχρηση της διαδικασίας και η διαδικασία επίλυσης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την Ελβετία για να μπορέσει η UBS να αναλάβει την Credit Suisse εις βάρος των κατόχων AT1», δήλωσε διευθύνουσα σύμβουλος της Pallas Partners, Natasha Harrison.

Με την πρόσφατη ομαδική μήνυση επενδυτές που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα AT1 που εκδόθηκαν από την Credit Suisse προσπαθούν πλέον τώρα να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. 

Η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Quinn Emmanuel τον περασμένο μήνα κατέθεσε αγωγή στο ελβετικό δικαστήριο εκπροσωπώντας περισσότερους από 400 θεσμικούς επενδυτές που κατείχαν ομόλογα AT1 αξίας περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και τουλάχιστον δύο άλλες καταγγελίες έχουν υποβληθεί.

Τα AT1 που δημιουργήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008 είναι το χαμηλότερο σκαλί τραπεζικού χρέους, που δίνουν σημαντικές αποδόσεις σε καλούς καιρούς, αλλά δέχονται το πρώτο χτύπημα όταν μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα. 

Στην περίπτωση της Credit Suisse ακόμη και οι μέτοχοι διέσωσαν κάποια αξία από την εξαγορά που σχεδίασαν οι ελβετικές αρχές, ενώ οι κάτοχοι AT1 της Credit Suisse έμειναν χωρίς κάποια αποζημίωση. Πολλοί ομολογιούχοι ήταν εξαγριωμένοι με αυτή την κίνηση, προκαλώντας τριγμούς στην συγκεκριμένη αγορά με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να αναγκαστούν καθησυχάσουν τους επενδυτές δηλώνοντας ότι η ελβετική συμφωνία ήταν εξαίρεση.

Οι ομολογιούχοι υποστήριξαν ότι η αλλαγή του νόμου την ημέρα πριν από την απομείωση της αξίας των ομολόγων ήταν άδικη και ότι μια διαδικασία που ανατρέπει τις συμβάσεις μια πτώχευσης όπου οι ομολογιούχοι έχουν προτεραιότητα έναντι των μετόχων είναι λάθος. Οι υπερασπιστές της απομείωσης επισημαίνουν επίσης το γεγονός ότι τα ψιλά γράμματα στα ομόλογα πάντα προειδοποιούσαν ότι ο κίνδυνος μηδενικής απομείωσης ήταν πιθανός.

Περαιτέρω αγωγές αναμένονται αυτή την εβδομάδα καθώς η UBS αγωνίζεται να ολοκληρώσει τη συμφωνία. Ο πρόεδρος της UBS, Colm Kelleher, δήλωσε ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει την εξαγορά έως τα τέλη Ιουνίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Κέρδη 1,03 δισ. δολαρίων και εισροές κεφαλαίων 28 δισ. στο 3μηνο

Credit Suisse: Υπεβλήθη η πρώτη αγωγή από τους ομολογιούχους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News