Business & Finance Πέμπτη 27/04/2023, 14:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος «χτύπησε» την Deutsche Bank; Βλέπει κερδοσκοπική επίθεση πίσω από τον πανικό του Μαρτίου

Ποιος «χτύπησε» την Deutsche Bank; Βλέπει κερδοσκοπική επίθεση πίσω από τον πανικό του Μαρτίου

Θύμα κερδοσκοπικής επίθεσης ισχυρίζεται η Deutsche Bank ότι έπεσε τον περασμένο μήνα, όταν εν μέσω της τραπεζικής αναταραχής ξέσπασε sell off, που έφερε απώλειες έως και 15%  στη μετοχή της, στις 24 Μαρτίου.

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, James von Moltke, οι πελάτες σε γενικές γραμμές την στήριξαν και η ρευστότητά της παρέμεινε ισχυρή. Πάντως, δεν αποκάλυψε ποιος βρισκόταν πίσω από αυτή την κερδοσκοπική επίθεση.

Ενώ οι καταθέσεις της Deutsche Bank μειώθηκαν κατά 5% στο τρίμηνο, ο von Moltke εξήγησε ότι πολλοί πελάτες απλά μετέφεραν τα κεφάλαιά τους σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, τα οποία δίνουν υψηλότερες αποδόσεις, όμως τα χρήματα παρέμειναν εντός της τράπεζας.

Οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 592 δισ. ευρώ, καθώς οι πελάτες απέσυραν 29 δισ. ευρώ, όμως ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας της τράπεζας βελτιώθηκε στο τρίμηνο και τα τμήματα asset management και private banking είχαν εισροές.

«Όταν τελείωσε ο Μάρτιος και μπήκαμε στον Απρίλιο, σαν να γύρισε ο διακόπτης, οι ανησυχίες γύρω από την τραπεζική βιομηχανία εξαφανίστηκαν», είπε ο von Moltke στο Bloomberg. «Και είδαμε τις καταθέσεις να σταθεροποιούνται και να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Θα περίμενα να επιστρέψουμε πάνω από τα 600 δισ. ευρώ έως τα τέλη του μήνα».

Μπορεί ο CFO της Deutsche Bank να μην έδωσε λεπτομέρειες για αυτή την κερδοσκοπική επίθεση κατά της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, όμως το Bloomberg είχε αποκαλύψει, τον περασμένο μήνα, ότι το sell off της μετοχής της προκλήθηκε από ένα και μόνο trade στα credit default swaps της.  

Ενώ το κλίμα στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο έχει αποκατασταθεί, έπειτα από την αναγκαστική πώληση της Credit Suisse στην UBS, κάποιες τράπεζες στις ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αμφιβολίες για τη χρηματοοικονομική σταθερότητά τους. Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η προσοχή έχει στραφεί στην τύχη της First Republic Bank, η μετοχή της οποίας έχει δεχθεί πιέσεις αυτή την εβδομάδα.

11 συνεχόμενα τρίμηνα κερδοφορίας

Kαθαρά κέρδη 1,158 δισ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα η Deutsche Bank για το πρώτο τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους ξεπέρασαν άνετα τις προβλέψεις των 864,54 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένα σε σχέση με τα 1,06 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2022.

Πρόκειται για το 11ο συνεχόμενο τρίμηνο κερδών για τη γερμανική τράπεζα,  μετά την ολοκλήρωση ενός σαρωτικού σχεδίου αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε το 2019, με στόχο τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της κερδοφορίας.

Την ίδια στιγμή, η Deutsche Bank αύξησε κατά 500 εκατ. ευρώ τις περικοπές εξόδων που σχεδιάζει, καθώς σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Βρέθηκε η αιτία του πανικού στην Deutsche Bank – Από πού ξεκίνησαν όλα

ESMA: Υπό έρευνα η αγορά των CDS μετά την Deutsche Bank

Στόχος αντισταθμιστικών ταμείων έγινε η Deutsche Bank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News