Business & Finance Τρίτη 4/04/2023, 14:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Jamie Dimon: Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει, αλλά δεν είναι νέο 2008

Jamie Dimon: Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει, αλλά δεν είναι νέο 2008

Η τραπεζική κρίση που εκδηλώθηκε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank δεν έχει τελειώσει, ενώ οι συνέπειές της θα είναι ορατές για χρόνια, προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon. Παρόλα αυτά, στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της τράπεζας, διευκρίνισε ότι  τα πρόσφατα γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση με όσα συνέβησαν το 2008.

Όπως αναφέρει στις 43 σελίδες της επιστολής του ο Dimon, τα προβλήματα της SVB κρύβονταν μπροστά στα μάτια όλων, καθώς οι αμερικανικές αρχές ενθάρρυναν τις τοποθετήσεις των τραπεζών στα κρατικά ομόλογα. Με δεδομένο ότι αυτά θεωρούνταν ασφαλή και με μεγάλη ρευστότητα, συνοδεύονταν από πολύ χαμηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις. Το χειρότερο, σύμφωνα με τον τραπεζίτη, είναι ότι η Fed δεν πραγματοποίησε stress tests για το τι θα συνέβαινε με την αύξηση των επιτοκίων.

Η τεχνητή νοημοσύνη

Η επιστολή του Dimon, που στα 67 του χρόνια είναι ο μοναδικός από τους CEOs των μεγάλων τραπεζών της κρίσης του 2008 που παραμένει στη θέση του, χαρακτηρίζει την τεχνητή νοημοσύνη ως «εξαιρετική» και προβλέπει ότι θα είναι κρίσιμη για το μέλλον της JP Morgan.

Η τράπεζα έχει εντοπίσει ήδη πάνω από 300 χρήσεις για την τεχνολογία αυτή και αναζητά τρόπους να ενισχύσει τη δύναμη των υπαλλήλων της, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων και το ChatGPT. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη είναι χρήσιμη σε τομείς όπως το marketing και ο εντοπισμός κινδύνων, είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της απάτης και την προστασία έναντι επιθέσεων σε βάρος της τράπεζας και των αγορών, «γιατί μπορείτε να είστε σίγουροι ότι και οι κακοί θα την χρησιμοποιήσουν».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Οι τραπεζικοί τριγμοί δεν είναι νέα κρίση, αλλά θα πλήξουν την οικονομία

Βρέθηκε η αιτία του πανικού στην Deutsche Bank – Από πού ξεκίνησαν όλα

Οι διαφορές με την κρίση του 2008 – Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν και ποιες όχι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News