Business & Finance Τρίτη 28/03/2023, 20:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρέθηκε η αιτία του πανικού στην Deutsche Bank – Από πού ξεκίνησαν όλα

Βρέθηκε η αιτία του πανικού στην Deutsche Bank – Από πού ξεκίνησαν όλα

Ένα και μόνο trade, ύψους 5 εκατ. ευρώ, πιστεύουν οι γερμανικές αρχές ότι οφείλεται για τον μίνι-πανικό που έπληξε την περασμένη Παρασκευή τη Deutsche Bank.

Οι αναλυτές επέμεναν από την πρώτη στιγμή ότι δεν βλέπουν κάποιον εμφανή λόγο για τον οποίο η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα θα μπορούσε να βρεθεί στο στόχαστρο των πωλητών, καθώς η μετοχή της κατέρρευσε και τα CDS της εκτοξεύτηκαν.

Τελικά, οι εποπτικές αρχές πιστεύουν ότι όλα ξεκίνησαν από ένα trade ύψους 5 εκατ. ευρώ στα swaps που ασφαλίζουν έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας της Deutsche Bank.

Τα συμβόλαια αυτά έχουν πολύ χαμηλή ρευστότητα, έτσι ένα και μόνο trade μπορεί να πυροδοτήσει μεγάλες κινήσεις.

Το αποτέλεσμα αυτού του στοιχήματος ήταν να πυροδοτηθεί εξκτόξευση των CDS και ένα κύμα ρευστοποιήσεων στη μετοχή, το οποίο εντάθηκε γιατί οι επενδυτές ήταν ήδη νευρικοί, έπειτα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και την παρολίγον κατάρρευση της Credit Suisse στην Ελβετία.

Η Deutsche Bank έχασε 1,6 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης, ενώ ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος έχασε πάνω από 30 δισ. ευρώ.

Τη Δευτέρα, η γερμανική τράπεζα κυκλοφόρησε μία παρουσίαση που περιέγραφε το «καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό της», για να δείξει πόσο διαφέρει από την SVB, με αποτέλεσμα η μετοχή της να ανακάμψει, διαγράφοντας μέρος από τις ζημιές της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, δεν είναι σαφές ποιος έκανε το στοίχημα στα CDS και γιατί. Επιπλέον, μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κάτι παράνομο, καθώς δεν αποκλείεται να ήταν απλά μία κίνηση αντιστάθμισης κινδύνου (hedging).

Για το ζήτημα μίλησε ο Andrea Enria, υπεύθυνος για την εποπτεία των τραπεζών στην ΕΚΤ. «Υπάρχουν αγορές όπως τα συμβόλαια CDS μιας τράπεζας, οι οποίες είναι πολύ αδιαφανείς, πολύ ρηχές, δεν έχουν καθόλου ρευστότητα. Με λίγα εκατομμύρια, κανείς μπορεί να μετακινήσει τα spreads των CDS» μιας μεγάλης τράπεζας, εξήγησε, «και να ‘μολύνει’ επίσης τις τιμές των μετοχών και ενδεχομένως να πυροδοτήσει εκροές καταθέσεων».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Οι διαφορές με την κρίση του 2008 – Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν και ποιες όχι

Enria: Δυσανάλογος ο ρόλος των CDS στην τραπεζική ταραχή – Ζητά αξιολόγηση της αγοράς

Ο κίνδυνος του ντόμινο, ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών και πώς μπορεί να αποφευχθεί μια νέα κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News