Business & Finance Τρίτη 28/03/2023, 18:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Enria: Δυσανάλογος ο ρόλος των CDS στην τραπεζική ταραχή – Ζητά αξιολόγηση της αγοράς

Enria: Δυσανάλογος ο ρόλος των CDS στην τραπεζική ταραχή – Ζητά αξιολόγηση της αγοράς

Ένας σχετικά μικρός όγκος συναλλαγών στην αγορά CDS κατάφερε να ενισχύσει την τραπεζική ταραχή της περασμένης εβδομάδας. Εξ ου και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές οφείλουν να επανεξετάσουν την αγορά.

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του SSM, Andrea Enria, σε ομιλία του σε συνέδριο της γερμανικής Handelsblatt. Ειδικότερα υποστήριξε ότι το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να εξετάσει «πώς πραγματικά λειτουργούν αυτές οι αγορές».

«Παρά τις προσπάθειες που έχουμε κάνει με τις ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις, βλέπουμε ότι υπάρχουν αγορές, όπως αυτή των CDS, οι οποίες είναι πολύ αδιαφανείς, πολύ ρηχές, πολύ μη ρευστοποιήσιμες», δήλωσε ο Enria. «Με μερικά εκατομμύρια μπορείς να αλλάξεις τα spread στα CDS (μιας μεγάλης τράπεζας) και να “μολύνεις” τις τιμές των μετοχών ή ενδεχομένως τις εκροές των καταθέσεων», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αντί να επιβληθούν περιορισμοί ή νέοι κανόνες, μια καλύτερη λύση ενδέχεται να είναι η βελτίωση της πληροφόρησης για την αγορά CDS. «Η παρέμβαση της αρχής είναι πάντοτε η ύστατη λύση. Εάν είχαμε καλή διαφάνεια..πιστεύω ότι θα αποτελούσε ήδη μεγάλη πρόοδο», κατέληξε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ενρία: Ανθεκτικές οι τράπεζες της Ευρωζώνης – Προσοχή στα επιτόκια

Στόχος αντισταθμιστικών ταμείων έγινε η Deutsche Bank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News