BUSINESS & FINANCE

UBS: Οι τραπεζικοί τριγμοί δεν είναι νέα κρίση, αλλά θα πλήξουν την οικονομία

UBS: Οι τραπεζικοί τριγμοί δεν είναι νέα κρίση, αλλά θα πλήξουν την οικονομία

Οι τελευταίοι τριγμοί στον τραπεζικό κλάδο δεν θα εξελιχθούν σε μία συστημική κρίση, όμως θα πλήξουν την πραγματική οικονομία, κυρίως μέσω του «καναλιού» του δανεισμού, εκτιμούν οι αναλυτές της UBS.

«Είναι πιθανό ότι η κληρονομιά της τελευταίας αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο θα είναι οι πιο αυστηροί όροι δανεισμού, που θα επιτείνουν την ήδη απότομη επιβράδυνση», σημειώνουν. Έτσι, εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα επηρεαστεί αρνητικά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, βοηθώντας τις κεντρικές τράπεζες στον στόχο τους να ρίξουν τον πληθωρισμό. Επομένως, η UBS πιστεύει τώρα ότι τα επιτόκια μπορεί να κορυφώσουν σε επίπεδα χαμηλότερα από ό,τι προέβλεπε προηγουμένως.

Η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει υψηλή εξάρτηση από τον τραπεζικό δανεισμό στον τομέα των πιστώσεων, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, όπου οι εταιρείες αξιοποιούν πολύ περισσότερο τις αγορές για τη χρηματοδότησή τους.

UBS: Οι τραπεζικοί τριγμοί δεν είναι νέα κρίση, αλλά θα πλήξουν την οικονομία-1

Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μεγάλη συμβολή στην οικονομική δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, εμφανίζουν υψηλή εξάρτηση από τον τραπεζικό δανεισμό. Επομένως, η όποια μείωση της διαθεσιμότητας πιστώσεων θα οδηγήσει σε ασθενέστερη ανάπτυξη.

Η UBS επισημαίνει, άλλωστε, ότι οι όροι δανεισμού γίνονταν ήδη πιο αυστηροί, με την πιστωτική επέκταση να μειώνεται τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό δεν προκαλεί, βέβαια, έκπληξη, καθώς ο στόχος της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής είναι να αυξήσει το κόστος του δανεισμού και να μειώσει τη διαθεσιμότητα και την ροή δανείων στην οικονομία, για να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα.

UBS: Οι τραπεζικοί τριγμοί δεν είναι νέα κρίση, αλλά θα πλήξουν την οικονομία-2

Οι αναλυτές σημειώνουν πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο θα επιβραδυνθούν τα δάνεια. Όμως, καθώς οι τράπεζες βλέπουν το κόστος άντλησης κεφαλαίων να αυξάνεται και τον ανταγωνισμό για τις καταθέσεις να εντείνεται, η κερδοφορία τους αναμένεται να δεχθεί πλήγμα. Η μειωμένη κερδοφορία θα πλήξει την ικανότητα αλλά και την προθυμία τους να δώσουν δάνεια.

Επιπλέον, οι τράπεζες μπορεί να θελήσουν να μειώσουν την έκθεσή τους στον οικονομικό κύκλο, καθώς οι οικονομικές προοπτικές χαρακτηρίζονται πλέον από μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Η UBS επικαλείται προβλέψεις της Goldman Sachs, σύμφωνα με τις οποίες η αρνητική επίπτωση από την επιβράδυνση του δανεισμού στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα είναι 0,3% για τους επόμενους 12 μήνες.

Οι δικές της προβλέψεις μιλούν για ανάπτυξη 0,8% στην Ευρωζώνη φέτος, καθώς πρόσφατα προχώρησε σε αναβάθμιση, λόγω της αποκλιμάκωσης του ενεργειακού κόστος, της ισχυρής αγοράς εργασίας και της βελτίωσης των προοπτικών για τα εισοδήματα των νοικοκυριών, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί. Πλέον, η UBS εντοπίζει έναν ξεκάθαρο κίνδυνο για μια πιο υποτονική ανάκαμψη.

Διαβάστε επίσης: 

S&P για Ευρωζώνη: Βλέπει στασιμότητα με ήπιο κίνδυνο ύφεσης

DZ Bank: Είναι η Ευρώπη αντιμέτωπη με μια νέα τραπεζική κρίση;

BofA: Ο πληθωρισμός σε δεύτερη μοίρα – Τι φοβούνται τώρα οι επαγγελματίες των αγορών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News