BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Τα χειρότερα μάλλον πέρασαν για τις τράπεζες αλλά δεν είναι όλα ρόδινα

Capital Economics: Τα χειρότερα μάλλον πέρασαν για τις τράπεζες αλλά δεν είναι όλα ρόδινα

Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν μάλλον καταφέρει να περιορίσουν τον πανικό στις αμερικανικές τράπεζες και να δώσουν τέλος στο ντόμινο, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προβλήματα της Credit Suisse φαίνεται να είναι ειδικά και δεν αφορούν άλλες συστημικές τράπεζες, εκτιμά η Capital Economics. Παρόλα αυτά, ο οικονομολόγος του οίκου James Reilly προειδοποιεί ότι οι προοπτικές για την οικονομία, που ήταν ήδη χλωμές, έχουν επιδεινωθεί έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με την Capital Economics, η δηλωμένη πρόθεση των αμερικανικών αρχών να εγγυηθούν το σύνολο των καταθέσεων στις αμερικανικές τράπεζες, εάν χρειαστεί, αναμένεται να αντιμετωπίσει τους φόβους των επενδυτών και άρα να σταματήσει το τραπεζικό ντόμινο.

«Είναι λογικό για εμάς ότι αυτό θα ηρεμήσει τις ανησυχίες των επενδυτών. Άλλωστε, στοχεύει στην καρδιά του άμεσου προβλήματος του τραπεζικού τομέα: Μείωση καταθέσεων και έξοδος πελατών από τις περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες», σημειώνει ο Reilly.

Σε ό,τι αφορά την Credit Suisse, η οποία είναι συστημικά σημαντική τράπεζα σε διεθνές επίπεδο, η Capital Economics τονίζει ότι τα προβλήματά της δεν είναι νέα, ενώ είναι και διαφορετικά από εκείνα των αμερικανικών τραπεζών. «Δεν φαίνεται να είναι αντιπροσωπευτικά για άλλες συστημικά σημαντικές τράπεζες, είτε στην Ευρώπη ή αλλού», σημειώνει ο Reilly.

Όπως εξηγεί ο οικονομολόγος, κοιτάζοντας ακόμα και την πορεία των τραπεζικών μετοχών, κανείς μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτό που συμβαίνει είναι ένα πρόβλημα των μη συστημικών τραπεζών, για τις οποίες και ανησυχούν κατά κύριο λόγο οι επενδυτές.

Έτσι, οι όποιες πολιτικές εστιάζουν στην αντιμετώπιση των φόβων για τις καταθέσεις σε αυτές τις τράπεζες μπορούν να φέρουν την ηρεμία στις αγορές, σύμφωνα με την Capital Economics. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι προοπτικές για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου είναι ρόδινες, τονίζει ο Reilly, επικαλούμενος δύο βασικούς λόγους:

–          Πρώτον, ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα «ιδιοσυγκρασιακά» προβλήματα σε συγκεκριμένες τράπεζες. Αυτά τα προβλήματα είναι δύσκολο να προβλεφθούν εκ των προτέρων, όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι μερικές από τις τράπεζες που επλήγησαν περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες υπερ-απέδιδαν έναντι του κλάδου φέτος.

–          Οι πιστωτικές συνθήκες βρίσκονταν ήδη σε πορεία σύσφιγξης και οι ουλές από αυτό το επεισόδιο, ακόμα και εάν τα πράγματα αρχίσουν τώρα να σταθεροποιούνται, ίσως να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.  

Η Capital Economics ήδη προέβλεπε ότι η αμερικανική οικονομία θα βυθιζόταν σε ύφεση φέτος, επομένως ενισχύεται η άποψή της ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον θα δυσκολέψει τον αμερικανικός τραπεζικό κλάδο για το υπόλοιπο του 2023. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι προοπτικές τόσο των τραπεζών όσο και άλλων κομματιών των χρηματιστηρίων θα είναι χλωμές.

Διαβάστε επίσης: 

Berenberg Bank: Τα 10 πράγματα που χρειάζεται να ξέρετε για την τραπεζική κρίση

BofA: Ο πληθωρισμός σε δεύτερη μοίρα – Τι φοβούνται τώρα οι επαγγελματίες των αγορών

Moody’s: Καθησυχαστική για τις ελληνικές τράπεζες – Τι λέει για τα ομόλογα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News