Business & Finance Παρασκευή 24/03/2023, 21:50
ΑΓΟΡΕΣ

Στόχος αντισταθμιστικών ταμείων έγινε η Deutsche Bank

Στόχος αντισταθμιστικών ταμείων έγινε η Deutsche Bank

Oι μετοχές της Deutsche Bank βούλιαξαν και το κόστος ασφάλισης του χρέους της από στάση πληρωμών εκτινάχθκε στα ύψη σε μία απότομη μεταβολή που ορισμένοι την απέδωσαν στα αντισταθμιστικά ταμεία τα οποία προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν μέσα στη γενικότερη αναστάτωση που σαρώνει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. 

Οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν έως 15% προτού μετριάσουν τις απώλειές τους στο 8,5% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος παράγοντας που καθοδήγησε τις απώλειες. 

Ωστόσο, αντισταθμιστικά ταμεία έχουν στρέψει την προσοχή τους στη Deutsche Bank, μία τράπεζα που ισχυροποίησε τον ισολογισμό της μετά από κάποιες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης που είχαν κόστος στην τράπεζα πριν από μερικά χρόνια. Τα hedge funds έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους σε πτώση της μετοχής της τράπεζας και σε άνοδο των CDS, όπως αναφέρουν κάποιοι επενδυτές με γνώση του θέματος που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Εκπρόσωπος της Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει. 

Το sell off ανάγκασε τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να προβεί σε δήλωση δημόσιας στήριξης της τράπεζας, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ κερδοφόρο τράπεζα», σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές. 

Credit Default Swaps for Major Banks on the Rise | Pricing remains far below Credit Suisse's stress levels
 
 

Ο επικεφαλής της γερμανικής τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής BaFin είπε την Τετάρτη ότι ενώ δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος στις ευρωπαϊκές τραπεζικές αγορές από την πρόσφατη αναταραχή, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος «μετάδοσης μέσω της ψυχολογίας των αγορών». 

Ο όγκος των εντολών CDS που εστάλησαν στην αγορά αυτή την εβδομάδα ήταν αυξημένος κατά 30% συγκριτικά με την αρχή του μηνός, σύμφωνα με το ICE CDS Data. Αυτό υποδηλώνει αύξηση της ζήτησης για αγορά συμβολαίων προστασίας, που καθοδηγείται ιδιαίτερα από αντισταθμιστικά ταμεία, σύμφωνα με πηγές. 

Το σορτάρισμα σε μετοχές της Deutsche Bank έφθασε στο υψηλότερο σημείο από το Μάιο την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit. 

Far from Credit Suisse's Fall | DB, UBS shares under pressure, but nothing like CS's drop
 
 

«Η διεύρυνση των CDS της Deutsche Bank οφείλεται κυρίως στην αύξηση των συναλλαγών και όχι στα θεμελιώδη της τράπεζας», αναφέρουν αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει με τη Deutsche Bank – Είναι η επόμενη Credit Suisse;

Διαβεβαιώσεις Ευρωπαίων ηγετών και Λαγκάρντ: Οι τράπεζες της ΕΕ είναι ανθεκτικές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News