Business & Finance Δευτέρα 20/03/2023, 11:29
ΑΓΟΡΕΣ

Καταρρέει η μετοχή της Credit Suisse – Πτώση 10% για την UBS

Καταρρέει η μετοχή της Credit Suisse – Πτώση 10% για την UBS

Aπώλειες τουλάχιστον 60% εμφανίζει η μετοχή της Credit Suisse στο ελβετικό χρηματιστήριο, στην πρώτη αντίδραση της αγοράς στο deal με την UBS. Αντίστοιχα, η μετοχή της UBS, η οποία όπως ανακοινώθηκε χθες και επίσημα, εξαγοράζει την ανταγωνιστική της τράπεζα έναντι 3,3 δισ. δολαρίων, διολισθαίνει κατά περίπου 10%. 

Ο τραπεζικός δείκτης του πανευρωπαϊκού Stoxx 600 υποχωρεί κατά περίπου 2,57%, έχοντας «μαζέψει» τις μεγάλες απώλειες που σημείωνε αμέσως μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

Υπό τη σκιά της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνολικά άνοιξαν στο «κόκκινο» σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να προσπαθούν να «χωνέψουν» το deal της πολύπαθης τράπεζας.

Η εξαγορά ανακοινώθηκε χθες από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας: «Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

Μάζεψαν τις απώλειες οι ευρωπαϊκές αγορές

Έπειτα από μία έντονη αντίδραση των επενδυτών με το άνοιγμα της συνεδρίασης το πρωί, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «μάζεψαν» τις απώλειες, εμφανίζοντας ανοδικές τάσεις γύρω στις 12 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει οριακές απώλειες – με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο – μικρότερες του 0,1%, ενώ προσπάθειες ανάκαμψης με οριακά κέρδη κάνει ο Dax της Φρανκφούρτης. Επίσης, ο Cac 40 του Παρισιού καταγράφει μικρά κέρδη της τάξης του 0,22%, ενώ σχεδόν αμετάβλητος είναι ο FTSE 100 του Λονδίνου.

Στο μεταξύ, ενόσω η αγορά περιμένει να δει εάν το deal της εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS θα σταματήσει τον πανικό και το contagion σε άλλες τράπεζες, οι επενδυτές προσπαθούν «ζυγίσουν» τις επιπτώσεις που θα έχει το γεγονός ότι όσοι είχαν αγοράσει τους additional tier 1 (AT1) τίτλους της ελβετικής τράπεζας έχασαν το σύνολο των χρημάτων τους.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς, οι μέτοχοι της Credit Suisse παίρνουν 3,3 δισ. δολάρια, όμως η αξία των ύψους 17 δισ. δολαρίων AT1s της τράπεζας αφανίζεται.

Καθώς κάποιοι ομολογιούχοι επιμένουν ότι οι επενδυτές των τίτλων αυτών έχουν προτεραιότητα έναντι των μετόχων, πιστωτές ψάχνουν στα μικρά γράμματα των εκδόσεων αυτών για να καταλάβουν εάν κάτι ανάλογο μπορεί να επαναληφθεί και σε άλλες χώρες όπου οι τράπεζες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Το σοκ στην αγορά των AT1s, ύψους 275 δισ. δολαρίων, έχει διπλές προεκτάσεις για τις τράπεζες: Πρώτον «παγώνει» την αγορά για νέα AT1s και άρα αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης τουλάχιστον για τις πιο ριψοκίνδυνες τράπεζες και δεύτερον δημιουργεί καχυποψία, καθώς δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή ποια μπορεί να είναι η έκθεση των τραπεζών σε αυτά τα ομόλογα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησε από τους σιδηρόδρομους, την εμπιστεύτηκαν οι πλούσιοι του κόσμου: Τέλος εποχής για μια τράπεζα 167 ετών

Γιατί το deal της Credit Suisse πλήττει τις άλλες τράπεζες – Σοκ σε μία αγορά 275 δισ. δολαρίων

Έκλεισε η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News