Business & Finance Δευτέρα 20/03/2023, 09:47
ΑΓΟΡΕΣ

Michael Wilson (Morgan Stanley): Μπαίνουμε στη βίαιη αρχή του τέλους του bear market

Michael Wilson (Morgan Stanley): Μπαίνουμε στη βίαιη αρχή του τέλους του bear market

Οι εντάσεις στο τραπεζικό σύστημα πιθανότατα θα αποδειχθούν η επώδυνη και βίαιη αρχή του τέλους του bear market στα χρηματιστήρια, εκτιμά ο Michael Wilson της Morgan Stanley.

Πρόκειται για τον αναλυτή που προέβλεψε εύστοχα το sell off στις αγορές πέρυσι και την ανάκαμψη τον Οκτώβριο.

«Με την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων από τη Fed και την FDIC, πολλοί επενδυτές των χρηματιστηρίων ρωτούν εάν αυτή είναι μια άλλη μορφή ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και άρα ‘risk on’. Εμείς λέμε πως όχι, αλλά αντ΄ αυτού αποτελεί την αρχή του τέλους του bear market, καθώς η μείωση των διαθέσιμων πιστώσεων αφαρεί ανάπτυξη από την οικονομία», λέει ο Wilson.

«Το τελευταίο μέρος του bear market μπορεί να είναι βίαιο και εμφανίζει υψηλό συσχετισμό ανάμεσα στις επενδύσεις. Οι τιμές πέφτουν απότομα μέσω μιας εκτίναξης του risk premium των μετοχών που είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί ή να αντιμετωπιστεί σε ένα χαρτοφυλάκιο», εξηγεί ο αναλυτής της Morgan Stanley.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ο S&P 500 θα παραμείνει μη ελκυστικός έως ότου το risk premium των μετοχών φτάσει στις 400 μονάδες βάσης, από τα σημερινά επίπεδα των 230 μονάδων.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την πώληση της Credit Suisse, ο Wilson σημειώνει: «Έτσι ακριβώς τελειώνουν τα bear markets. Ένας απρόβλεπτος καταλύτης που εκ των υστέρων είναι προφανής, αναγκάζει τους συμμετέχοντες στην αγορά να αναγνωρίσουν αυτό που βρισκόταν μπροστά στα μάτια τους όλο τον καιρό».

Η συνεχιζόμενη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να εστιάσουν στην επιδείνωση των προοπτικών της ανάπτυξης και στις σφικτές πιστωτικές συνθήκες. Ο Wilson προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος μιας πιστωτικής κρίσης (credit crunch) έχει αυξηθεί σημαντικά.

Πλέον, περιμένει ότι οι αναλυτές θα μειώσουν τις εκτιμήσεις τους για τα εταιρικά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, συστήνει στους επενδυτές να τοποθετηθούν σε αμυντικές μετοχές και κλάδους και προειδοποιεί ότι οι τεχνολογικές εταιρείες της mega-cap δεν είναι άτρωτες απέναντι στις ανησυχίες για την ανάπτυξη.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί το deal της Credit Suisse πλήττει τις άλλες τράπεζες – Σοκ σε μία αγορά 275 δισ. δολαρίων

Credit Suisse: Ο ένας κερδισμένος και οι πολλοί χαμένοι του deal με τη UBS

Στο κόκκινο οι αγορές της Ασίας μετά το deal UBS-Credit Suisse

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News