Business & Finance Πέμπτη 16/03/2023, 14:33
ΑΓΟΡΕΣ

Υποχωρεί ο πανικός για την Credit Suisse – Παραμένουν οι ανησυχίες στις τράπεζες

Υποχωρεί ο πανικός για την Credit Suisse – Παραμένουν οι ανησυχίες στις τράπεζες

Ο πανικός γύρω από την Credit Suisse δείχνει να μετριάζεται έπειτα από την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας για τη στήριξή της, όπως μαρτυρούν και τα CDS, όμως η νευρικότητα στην αγορά επιμένει, με αποτέλεσμα το αρχικό δυναμικό ράλι των μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου να ξεφουσκώσει. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και το ΧΑ παραμένουν σε θετικό πρόσημο, μακριά όμως από τα υψηλά της ημέρας που σημειώθηκαν περίπου στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της Credit Suisse έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας μειώνεται, αν και παραμένει σε distressed επίπεδα.

Αλλά και η μετοχή της ελβετικής τράπεζας, που εκτινάχθηκε έως και κατά 40% στο άνοιγμα της συνεδρίασης, περιορίζει τα κέρδη της γύρω στο 22%.

Ο τραπεζικός δείκτης Euro Stoxx Banks Index, που κέρδιζε το πρωί έως και 4,2%, ενισχύεται κατά 0,6%. Χθες σημείωσε βουτιά 8,4%, στο μεγαλύτερο sell off από τον Μάρτιο του 2020.

Η παρέμβαση για τη στήριξη της Credit Suisse από τις ελβετικές αρχές, με την Swiss National Bank να της δανείζει έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ), αντιμετωπίζει τις πιο άμεσες ανησυχίες για την ελβετική τράπεζα. Το κλίμα βοηθά και η προσφορά της Credit Suisse για την επαναγορά ομολόγων της αξίας έως 3 δισ. ελβετικών φράγκων.

Όμως ελάχιστοι πιστεύουν ότι τα προβλήματα τελειώνουν εδώ.  Η JP Morgan τονίζει ότι «το σημερινό status quo δεν αποτελεί πια επιλογή», καθώς εξηγεί πως η Credit Suisse δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά μια συνεχιζόμενη κρίση εμπιστοσύνης στην στρατηγική της στο investment banking.

Έτσι, θεωρεί ότι το πιθανότερο σενάριο για την Credit Suisse είναι αυτό της εξαγοράς, ενδεχομένως από την UBS.

Αναλυτές της KBW πιστεύουν ότι η διάσπαση της τράπεζας είναι το πιθανότερο σενάριο, σε συνδυασμό με περαιτέρω πωλήσεις assets, για να γίνει η δραστηριότητά της πιο απλή.

Η Credit Suisse πιθανότατα θα ξεπεράσει τη σημερινή κρίση, όμως το πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών ίσως να την επηρεάζει για χρόνια, εκτιμά η ACY Securities.  «Η Credit Suisse πιθανότατα θα επιβιώσει από αυτό, αλλά θα είναι άσχημα χτυπημένη για πολλά χρόνια», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας, Clifford Bennett.

Στον τραπεζικό κλάδο, οι Lloyds, Barclays, Commerzbank και ABN Amro ενισχύονται, ενώ η Bankinter και η Société Générale υποχωρούν.

Ο Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,28%, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να κερδίζει 0,56%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,75% και τον CAC 40 στο Παρίσι στο +0,92%.

Άνοδο 0,55% στις 1.030 μονάδες σημειώνει ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ.

Η Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,27% και η Eurobank κατά 1,83%, ενώ η Πειραιώς σημειώνει οριακές απώλειες 0,03% και η Εθνική χάνει 0,60%.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Τι πραγματικά συμβαίνει με τις τράπεζες – Τα 3 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

JP Morgan: Βλέπει εξαγορά της Credit Suisse – Ο ρόλος της UBS

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα βιώσουν αλλιώς την κρίση; – Η διαφορά με τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News