Business & Finance Δευτέρα 20/03/2023, 08:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Credit Suisse: Ο ένας κερδισμένος και οι πολλοί χαμένοι του deal με τη UBS

Credit Suisse: Ο ένας κερδισμένος και οι πολλοί χαμένοι του deal με τη UBS

Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο αγωνιωδών συνομιλιών για να βρεθεί μια λύση στον πανικό που έπληξε την Credit Suisse πριν ανοίξουν οι αγορές στην Ασία τη Δευτέρα, η UBS κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της μικρότερης ανταγωνίστριάς της αντί 3,3 δισ. δολαρίων. Όπως φαίνεται, η UBS είναι και ένας από τους λιγοστούς κερδισμένους αυτής της ιστορικής συμφωνίας, που στηρίζεται από μεγάλα δάνεια και εγγυήσεις από τις ελβετικές αρχές.

Ο κερδισμένος: Ralph Hamers

Ο CEO της UBS θα δει το ενεργητικό της τράπεζάς του στο wealth και asset management να εκτινάσσεται στα 5 τρισ. δολάρια, ενώ πήρε ειδική άδεια να κρατήσει την κερδοφόρα ελβετική μονάδα της Credit Suisse, η οποία σύμφωνα με πολλούς αναλυτές αξίζει τρεις φορές το ποσό που πλήρωσε η UBS για ολόκληρη την τράπεζα.

O Ralph Hamers, πρώην στέλεχος της ING, θα έχει πολλή δουλειά μπροστά του, καθώς θα πρέπει να δει ποια κομμάτια και ποια πρόσωπα από την Credit Suisse θα κρατήσει. Όμως, θα έχει εγγυήσεις 9 δισ. ελβετικών φράγκων από την ελβετική κυβέρνηση για να καλύψει ζημιές και μία τεράστια γραμμή πίστωσης από την κεντρική τράπεζα.

Οι χαμένοι

Οι μεγαλομέτοχοι της Credit Suisse

Οι επενδυτές του Κόλπου χάνουν πολλά. Η  Saudi National Bank είδε την επένδυσή της να χάνει 1,1 δισ. ελβετικά φράγκα από την αξία της σε λιγότερες από 15 εβδομάδες, ενώ πίστευε ότι αγόραζε μια ευκαιρία, όταν έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse λίγους μήνες νωρίτερα.  Ο πρόεδρος της Saudi National Bank έριξε λάδι στη φωτιά, όταν απέκλεισε την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού στην τράπεζα.

Ακόμα μεγαλύτερο ποσό πιστεύεται ότι έχασε η Qatar Investment Authority, που είχε επενδύσει στην Credit Suisse στην κρίση του 2008.

Ulrich Koerner

Ο CEO της Credit Suisse αναμένεται να χάσει τη δουλειά του, καθώς κληρονόμησε μία προβληματική τράπεζα, την οποία δεν μπόρεσε να σώσει. Ανέλαβε μόλις το περασμένο καλοκαίρι.

Michael Klein

Το μεγάλο σχέδιο του πρώην στελέχους της Citigroup να αναβιώσει το brand First Boston και να το μετατρέψει σε μεγάλη δύναμη της συμβουλευτικής στη Wall Street είναι πια τελειωμένο.

Οι κάτοχοι AT1 τίτλων

Οι επενδυτές των ομολόγων συνήθως είναι καλύτερα προστατευμένοι στις ζημιές έναντι των μετόχων, αλλά αυτή η περίπτωση είναι διαφορετική. Οι ύψους 17 δισ. δολαρίων τίτλοι AT1 της Credit Suisse έχασαν το σύνολο της αξίας τους στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Οι ελβετικές εποπτικές αρχές

Η Finma έγινε η πρώτη εποπτική αρχή που είδε μια συστημικά σημαντική τράπεζα να χρειάζεται διάσωση, από την κρίση του 2008. Η ελβετική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρέμβει με δισεκατομμύρια φράγκα σε εγγυήσεις προς την UBS και η κεντρική τράπεζα έδωσε μεγάλες πιστώσεις για να διευκολύνει την συμφωνία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Έκλεισε η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS

Γιατί το deal της Credit Suisse πλήττει τις άλλες τράπεζες – Σοκ σε μία αγορά 275 δισ. δολαρίων

Ξεκίνησε από τους σιδηρόδρομους, την εμπιστεύτηκαν οι πλούσιοι του κόσμου: Τέλος εποχής για μια τράπεζα 167 ετών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News