Business & Finance Δευτέρα 24/04/2023, 09:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αιμορραγία της Credit Suisse: Είχε εκροές 69 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο

Η αιμορραγία της Credit Suisse: Είχε εκροές 69 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο

Εκροές 61,2 δισ. φράγκων (69 δισ. δολαρίων) ανακοίνωσε η Credit Suisse για το πρώτο τρίμηνο, ενώ προχώρησε και σε μία μεγάλη διαγραφή αξίας στη μονάδα wealth management. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν το μέγεθος της πρόκλησης που ανέλαβε η UBS με την εξαγορά της, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει βασικούς πελάτες και περιουσιακά στοιχεία.

Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε 47,1 δισ. φράγκα καθαρών εκροών στο wealth management, που αποτελεί παραδοσιακά την πιο πολύτιμη δραστηριότητά της. Η διαγραφή αξίας ύψους 1,3 δισ. φράγκων αφορούσε κυρίως αυτή τη μονάδα.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αναμένει «σημαντικές» ζημιές τόσο στο wealth management όσο και στον όμιλο συνολικά για φέτος.

Πλούσιοι πελάτες και καταθέτες λιανικής απέσυραν δισεκατομμύρια από την Credit Suisse κατά την κρίση του Μαρτίου, αφού ο βασικός μέτοχός της από τη Σαουδική Αραβία έκανε γνωστό ότι δεν θα επενδύσει περαιτέρω στην τράπεζα. Αυτή ήταν η δεύτερη κρίση εμπιστοσύνης στην Credit Suisse μέσα σε λίγους μήνες, και αυτή που οδήγησε τελικά την ελβετική κυβέρνηση να μεσολαβήσει για τη διάσωσή της από τον μεγαλύτερο αντίπαλό της, την UBS, υπό τον φόβο της χρεοκοπίας.

Η έκταση των εκροών και των ζημιών μαρτυρά τους κινδύνους για την UBS, καθώς η προσπάθεια ενοποίησης αναμένεται να διαρκέσει έως και τέσσερα χρόνια. Η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι οι εκροές μετριάστηκαν, αλλά δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί.

Η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων  12,8 εκατ. ελβετικών φράγκων για το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα μεγέθη της ενισχύθηκαν από τη διαγραφή στο μηδέν των τίτλων AT1, ύψους 15 δισ. φράγκων, ως μέρος της εξαγοράς από την UBS. Αυτή η κίνηση αποδείχθηκε εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, με πολλούς επενδυτές να διερευνούν τις νομικές επιλογές τους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

UBS προς μετόχους: Η συμφωνία με την Credit Suisse δεν είναι εύκολη υπόθεση

Οι Ελβετοί κόβουν τα μπόνους στην Credit Suisse

Νέα σκιά πάνω από την Credit Suisse – Κατηγορείται ότι βοήθησε Ναζί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News