Business & Finance Παρασκευή 21/04/2023, 15:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Credit Suisse: Υπεβλήθη η πρώτη αγωγή από τους ομολογιούχους

Credit Suisse: Υπεβλήθη η πρώτη αγωγή από τους ομολογιούχους

Την πρώτη αγωγή εναντίον της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής της Ελβετίας υπέβαλαν ομολογιούχοι της Credit Suisse οι οποίοι εκπροσωπούν τίτλους αξίας 4,5 δισ. ελβετικών φράγκων. Πρόκειται για ένα μέρος όσων είχαν αγοράσει τους additional tier 1 (AT1) τίτλους της ελβετικής τράπεζας και έχασαν τα χρήματά τους (συνολικά 17 δισ. δολάρια) κατά την εξαγορά της από την UBS.

Όπως μάλιστα δήλωσε η νομική εταιρεία που εκπροσωπεί τους ομολογιούχους, η Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, πρόκειται για το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα γίνουν, ώστε να αποζημιωθούν οι πελάτες, οι οποίοι στερήθηκαν παράνομα τα δικαιώματά τους κατά την εξαγορά.

«Η απόφαση της FINMA (Ελβετικής Αρχής Εποπτείας της Χρηματοπιστωτικής Αγοράς), υποτιμά την διεθνή εμπιστοσύνη στη νομική βεβαιότητα και αξιοπιστία του ελβετικού χρηματοπιστωτικού κέντρου» δήλωσε ο Thomas Werlen, managing partner της Quinn Emanuel. Σημειώνεται πως η FINMA έδωσε το πράσινο φως για την εξάλειψη της αξίας των AT1.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε αυτή την απόφαση, το οποίο δεν είναι μόνο προς όφελος των πελατών μας, αλλά θα ενισχύσει επίσης τη θέση της Ελβετίας ως βασικής δικαιοδοσίας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι ομολογιούχοι οι «μεγάλοι χαμένοι»

Στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς από την UBS, οι μέτοχοι της Credit Suisse παίρνουν 3,3 δισ. δολάρια, όμως η αξία των ύψους 17 δισ. δολαρίων AT1s της τράπεζας αφανίζεται. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους ομολογιούχους, οι οποίοι προηγουμένως πίστευαν ότι ήταν καλύτερα προστατευμένοι από τους μετόχους.

Μάλιστα, καθώς κάποιοι ομολογιούχοι επέμεναν εξ αρχής ότι οι επενδυτές των τίτλων έχουν προτεραιότητα έναντι των μετόχων, πιστωτές έψαχναν στα ψιλά γράμματα των εκδόσεων αυτών, ώστε να δουν εάν θα μπορούσε να επαναληφθεί κάτι ανάλογο και σε άλλες χώρες, όπου οι τράπεζες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γιατί το deal της Credit Suisse πλήττει τις άλλες τράπεζες – Σοκ σε μία αγορά 275 δισ. δολαρίων

Ομολογιούχοι VS Μέτοχοι: Ποιος «πληρώνει τη νύφη» Credit Suisse

Νέα σκιά πάνω από την Credit Suisse – Κατηγορείται ότι βοήθησε Ναζί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News