Business & Finance Πέμπτη 6/04/2023, 09:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ελβετοί κόβουν τα μπόνους στην Credit Suisse

Οι Ελβετοί κόβουν τα μπόνους στην Credit Suisse

Να ακυρώσει ή να μειώσει όλες τις πληρωμές μπόνους που εκκρεμούν για τα στελέχη στα τρία υψηλότερα επίπεδα της ιεραρχίας της, ζήτησε από την Credit Suisse η Ελβετία. Μάλιστα, η τράπεζα καλείται να εξετάσει εάν τα μπόνους που έχουν ήδη καταβληθεί μπορούν να ανακτηθούν.

Σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία, οι αρχές μπορούν να επιβάλουν μέτρα που σχετίζονται με τα μπόνους σε μια συστημικά σημαντική τράπεζα, εφόσον αυτή έχει λάβει κρατική ενίσχυση.

Η εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση της κυβέρνησης έρχεται μετά από τις έντονες αντιδράσεις για τα μπόνους σε μία τράπεζα η οποία οδηγήθηκε σε αναγκαστική συγχώνευση με την ανταγωνιστική UBS, στο πλαίσιο ενός deal που προβλέπει και σχεδόν 260 δισ. ελβετικά φράγκα κρατικής χρηματοδότησης και εγγυήσεων.

Η απόφαση «θα επηρεάσει περίπου 1.000 υπαλλήλους, οι οποίοι θα στερηθούν περίπου 50-60 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα με αυτά τα μέτρα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, οι πληρωμές μπόνους μέχρι το τέλος του 2022 θα ακυρωθούν για όσους συμμετέχουν στο εκτελεστικό συμβούλιο της Credit Suisse, θα μειωθούν στο μισό για τα στελέχη που βρίσκονται ένα επίπεδο κάτω από το διοικητικό συμβούλιο και θα μειωθούν κατά 25% για όσους βρίσκονται δύο επίπεδα πιο κάτω.

Τα συνολικά μπόνους του 2022 για τους σχεδόν 50.000 υπαλλήλους της ελβετικής τράπεζας είχαν ήδη μειωθεί στα 635 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα από 2,76 δισεκατομμύρια, λόγω της πτώσης της τιμής της μετοχής της.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News